Folyamatosan bővül a Szűzanya ruhatára - 20 év alatt 20 viselet készült a csodatevő kegyszobornak
A kiállítást a néhány éve felújított kegyhely fogadóépületében nyitották meg.

vottone-cov
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már készül a mátraverebély-szentkúti Szűzanya 21. ruhadarabja , akinek viseleteit az egyházi ünnepnek megfelelően cseréli az öltöztetője és ruhakészítője, Varga Ottóné Magdika.

A csodatevő kútjáról is híres zarándokhelyen most háromnyelvű, magyar, angol és szlovák, állandó kiállítást rendeztek a húsz év alatt készült ruhákból, melyeket a ferencesek által működtetett, nemzeti kegyhely fogadóépületében állítottak ki. 

Kiállítás Mátraverebély-Szentkúton

Szentkúti Szűzanya öltözetei címmel egyedülálló kiállítás nyílt Mátraverebély-Szentkúton. A nemzeti kegyhelyen bemutatták azt a húsz ruhadarabot, melyet pontosan húsz év alatt tervezett és készített a csodatévő kegyszobornak Varga Ottóné Magdolna. 

Varga Ottóné és Áder János.
Varga Ottóné és Áder János.

Mária ruhái közt megtekinthető majd az egykori palóc népi öltözet egyszerűsített változata, a pünkösdi bársonyruha, a Magyarok Nagyasszonya-ruha vagy a több ezer gyönggyel díszített Gyöngyök ruhája. 

- A Szűzanya ruháinak elkészítése és ruhatárának karbantartása értelmet adott az életemnek, és szebbé, tartalmasabbá tette. Munkám során kitartásra, hűségre, pontosságra tanított - mondta el Varga Ottóné.

A szentkúti Szűzanya szobrának öltöztetése régi, de élő hagyomány, mely a felajánlás és a hálaajándék sajátos jelentéstartalmát hordozza. A kegyszobor ruháját régebben évente cserélték, ma már a liturgia színeinek megfelelően öltöztetik.

A szobor 

A kegyszobor Nógrád megyében, a mátraverebély-szentkúti bazilikában található, a kegyoltáron. Szűz Máriát ábrázolja, jobb oldalán a kis Jézussal, bal kezében jogarral. Hársfából faragott, barokk alkotás a 17. század végéről. Öltöztethető szobornak készült, a jobb karja kivehető, mert az öltöztetést másképpen nem lehetne megoldani.

Mindkét szobor fejét korona ékesíti. A kifogástalan állapotban lévő kegyszobrot az elmúlt évszázadok alatt rovarkárosodás nem érte. A szobor talapzatának alsó felületén latin felirat található: STATUA MIR. VERA, ami azt jelenti: „Ez valóban csodatévő szobor.” Zarándokok tízezrei keresik fel minden évben a kegyhelyet, és a szobor előtt imádkozva kérik a Szűzanya közbenjárását mindenféle bajban, betegségben. Sokan hálaadásuk jeleként zarándokolnak el, hogy megköszönjék a meggyógyulásukat, az imájuk meghallgatását.

Ízelítő a kiállítás darabjaiból

A kiállítást a néhány éve felújított kegyhely fogadóépületében nyitották meg, a Szentkútra érkezők ettől kezdve bármikor megtekinthetik az alkotásokat.

Forrás: www.szentkut.hu

Képek: Varga Ottóné Magdolnawww.szentkut.hu

Ezt is szeretjük