Született médium: bizarr hazugság, vagy segít a veszteség feldolgozásában?
A TLC műsora igen megosztó.

szuletett-medium-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megosztó - ezt mondhatnánk elöljáróban a TLC tévécsatorna műsoráról, a Született médiumról, mely adásról adásra sokakat csal a tévé elé, ugyanakkor sokakat is háborít fel és sarkall csatornaváltásra. Érzékeny témát érint ugyanis, ám mielőtt ítélkeznénk, érdemes alaposabban elgondolkodni a műsor kapcsán.

A műsorban a mindig vagány frizurát viselő Theresa Caputo életébe nyerünk betekintést, ám az adások csak töredékében hasonlítanak valóságshow-ra. Valós céljuk Theresa szeánszainak és beszélgetéseinek bemutatása, melyeket médiumként végez. Theresa ugyanis állítása szerint kommunikálni tud elhunyt lelkekkel. Megérzi a lelkek jelenlétét gyászoló szeretteik körül, és spontán beszélgetéseket kezdeményez a hozzátartozókkal, illetve családok, magánemberek megkeresésének is eleget tesz. Tart csoportos szeánszokat, és házhoz is megy, hogy segítsen az elhunyttal kapcsolatba lépni.

Szélhámos vagy jótét lélek?

Sokan, mint Rebeka (24) is, negatív véleménnyel vannak a műsorról:

- Azért nem néznék soha ilyen műsort, mert teljes mértékben hiteltelennek tartom. Vagy átveri az embereket, akik a show-ban szerepelnek, vagy az egész megrendezett. Amit én látok ebből, hogy olyan nagyon komoly érzelmekből szeretne valaki profitálni, mint a gyász, a kétségbeesés és a bűntudat, ami számomra még szörnyűbbé teszi az egészet. Egyébként nem a tudat halál után való fennmaradásában nem hiszek, hanem abban, hogy valaki cseverészni tudjon a szellemekkel azért, mert úgy született, hogy képes erre.

Noha magam is rosszallóan tekintettem a műsorra, amióta csak ismerem, nemrégiben egy másik értelmezése fogalmazódott meg bennem. Kétféleképpen is lehet szemlélni a műsort.

Mondható egyfelől, hogy Theresa megszentségteleníti a holtak emlékét, és miközben rém gazdagra keresi magát, bizarr cirkuszi mutatványt fabrikál mások gyászából. Másfelől azonban azzal, amit csinál, segít az embereknek túllépni, feldolgozni, elengedni elhunyt szerettüket, feloldani emlékeket, amik miatt esetleg valaki képtelen megbocsátani magának, és éveken vagy egy életen át marcangolná önmagát. Ilyen lehet például, ha valaki nem volt jelen szerette utolsó óráiban, vagy nem kért tőle bocsánatot valamiért, így lelkifurdalás gyötri. Így nézve a műsor nemes célt szolgál.

Laura (25) ugyancsak idővel látta meg a műsor építőbb oldalát:

- Először megrendezettnek és hatásvadásznak tartottam a műsort, de most úgy gondolom, a gyászolók nem színészkednek. Még ha maga a háttér szervezett is, annak, aki hisz ezekben a dolgokban, megnyugvást adhat, és komolyan hozzájárul a továbblépéshez. Theresa pedig, ha igazi médium, ha nem, kétségtelenül ért az emberi lélekhez, és segítő szándékú.

Feltépett sebek

Felmerül az a kérdés is, nem túlságosan felkorbácsoló-e a hozzátartozók számára egy-egy szeánsz, hiszen a gyász természetes folyamatát zavarja meg, feltépve esetleg olyan sebeket, amelyek már gyógyulóban vannak.

Theresa Caputo a szeánszok alkalmával rendre könnyeket csal beszélgetőpartnerei szemébe, nézőként pedig óhatatlanul sajnáljuk őket. Miért mennek bele, még fizetnek is érte - gondoljuk, ám egyúttal azt is láthatjuk, sokan épp a felkorbácsolt érzelmeknek köszönhetően nyugszanak meg végre. Talán addig nem is jött ki, aminek ki kellett volna, talán végre kisírják magukat. A gyászban óriási szükség van teret adni a legfájdalmasabb érzelmeknek. Mindemellett megnyugvást adhat számukra az is, hogy hallván az elhunytnak tulajdonított üzeneteket, a családtagok úgy érzik, szerettüket nem veszítették el teljesen. Megerősítést adhat számukra a halál utáni életben való hitükben.

Bizarr, de jó szándékú

Mások gyászán keres, hazug, gusztustalan - szidják sokan, de végeredményben azt mondhatjuk, a műsor és Theresa jó szándékú. Talán bizarr, és csóváljuk a fejünket, miért kell a holtak gondolataként feltüntetni mindazt, ami a szeánszokon elhangzik. Theresa persze akár lehet is valódi médium, de erre nincs és nem is lehet végső bizonyítékot szerezni. Mégis, azzal, hogy megnyugvást ad beszélgetőpartnereinek, segít, ám nem csak nekik.

Tévénézőként sokan magukra, saját fájdalmukra ismernek mások gyászában. Közvetve ők is megnyugtató szavakként raktározhatják el magukban az elhangzottakat, és saját lelkük megerősítésében hasznosíthatják azt. A szándék segítő, és ha Theresa valakinek segít a gyászban, illetve leveszi szívéről mindezzel az akár évek óta nehezedő terhet, melyen mindaddig nem sikerült könnyíteni, már volt értelme beülni a szeánszra vagy leülni a tévé elé. Akármennyire is igaz vagy nem igaz, ami történik.

Ezt is szeretjük