Szülés közben viselték a különleges tekercset a középkori nők: adomány fejében adták kölcsön őket
A különleges tekercseket egyfajta talizmánként viselték a nők.

GettyImages-526352280 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermekszületés kultúráról kultúrára, emberemlékezet óta különleges csodának számít, melyet egyszerre örömmel és aggodalommal élnek meg az anyák. Így volt ez a középkorban is.

Abban az időben a minél fájdalommentesebb, problémamentes szülés reményében különleges, keresztény talizmántól vártak védelmet és segítséget az Angliában élő kismamák. Derekukon viselték, hogy szülésük zökkenőmentes legyen, és se ők, se a babáik ne veszítsék életüket közben.

Ilyen volt a szülési tekercs

A hiedelmek szerint mágikus erővel bíró eszköz egy 3 méter hosszú, 10 centiméter széles pergamen- vagy selyemtekercs volt, melyet a terhesség utolsó hónapjaiban és szülés közben viseltek derekukon a nők. Méreteit azzal a vélelemmel magyarázták, hogy éppen ez a hossz fogta volna körbe a Jézussal várandós Szűz Máriát is.

tekercs

Egy ilyen, 1400-as évekbeli szülési tekercs különleges részét képezi a londoni, Wellcome Collection című gyűjteménynek, mely helyi kulturális, orvostudományi, művészeti és könyvtártörténeti érdekességeket szed egy csokorba. A régészeti értéket alaposabb tanulmányozásnak vetették alá, és megfigyelték, mi minden található rajta.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tekercsen keresztény imák és vallásos ábrák szerepelnek, így Jézus alakja is, illetve a keresztre feszítés közben használt szögek rajzai, valamint a vércseppek, melyek közben serkentek a Megváltó kezéből és lábaiból. Szerepel rajta az IHS betűhármas is, mely Jézus neve írásának egy formája volt akkoriban.

A tekercs felületét is megvizsgálták, és különös anyagokra bukkantak. Méz, gabonafélék, hüvelyesek, valamint juh- és kecsketej nyomait mutatták ki. Ezek a középkori orvoslásban a szülési fájdalmak enyhítésére szolgáló és az abból származó egészségi problémák kezelésében, a szülés utáni felépülésben használatos szerek voltak. Rendkívüli módon a felületen emberi, feltehetően a vaginából származó fehérjét is találtak, ami arra utal, hogy a tekercseket valóban viselték a szülés közben is.

- Valószínűleg 150 évig is használhatták a tekercset. Ha egy bábáé volt, akkor akár több száz szülésen is jelen lehetett - nyilatkozta a varázslatos tényt Natalie Goodison, a tekercsen folytatott vizsgálatokban részt vevő egyik kutató.

Így orvosolták a köhögést

Az orvoslásban érdekes módszereket alkalmaztak a középkorban: különleges keverékekkel gyógyították a köhögést.

Ezt is szeretjük