Itt van a világ legtöbb piramisa, mégis csak kevesen ismerik a mesés helyet

Az egykori Núbia területén fekvő Szudán hihetetlenül gazdag ókori építményekben, piramisokban.

szudan-kep
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha piramisokról esik szó, a többségnek azonnal Egyiptom ugrik be, ami nem véletlen, hiszen az országban több mint 130 ilyen építményt tartanak számon, és az iskolák történelmi tanulmányaiban is az ókori Egyiptom síremlékei szerepelnek hangsúlyosan.

Az egyiptomi emlékek mellett a maja piramisokat is szinte mindenki ismeri, azt viszont már csak  kevesen tudják, hogy Szudán területén 250-nél is több piramist építettek hajdanán.

Szudán piramisai

A gyönyörű ország a hosszú-hosszú háborús konfliktusai miatt a szétesés szélére sodródott, 2011-ben Dél-Szudán lakossága egyöntetűen a különválás mellett tette le a voksát. Az anyaországi terület veszélyessége miatt nem is került be a kedvelt turisztikai célpontok közé, pedig az egykori Núbia romjainak sokszínűsége Gízával is könnyen felvenné a versenyt.

Az ókori Núbia területén fekvő Meroét már a Krisztus előtti 8. században lakták, és a Kusita Királyság központjaként működött. Mellette szintén fontos szakrális központnak számított Napata, ahol időszámításunk előtt 1500-ban már bizonyítottan építkezések folytak. A városokban feltárt piramisok legalább kétezer évesek, ami miatt valóban jelentős történelmi emlékeknek számítanak.

Ezt is szeretjük