Tipikus jelek, hogy nem barátságtalan, hanem szorongó emberrel van dolgod: a megfelelő figyelem sokat segíthet
Ha felismered, hogy valaki szorong, egy kis odafigyeléssel is sokat segíthetsz neki.

GettyImages-642501530
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan nem is gondolnák, de a szorongás egy nagyon mélyről jövő érzés, mely az evolúció során a túlélés érdekében vált az ember életének a részévé. Nem más, mint egyfajta beépített figyelmeztetőrendszer, ami jelzi, ha bajban vagyunk.

Csakhogy ez a figyelmeztetőrendszer nemcsak akkor kapcsol be, amikor valóban szükség van rá, hanem olyan esetekben is, amikor valójában nem lenne indokolt. Mintha az agy "túlműködne", és "túlvédené" az embert, ami rendkívül fárasztó terhet jelent a mindennapokban.

A szorongók közöttünk élnek

Egyesek számára a szorongás távoli vagy nagy ritkán megélt, szerencsés esetben könnyen leküzdhető érzés, de jóval többen vannak, akik démoni kísértőt, legyőzhetetlent látnak benne. Az ő számukra óriási segítséget jelent egy másik ember megértése, a beszélgetés és önmagában a támogató jelenlét is. Szükség esetén érdemes pszichológusi segítséget is javasolni nekik. Fontos, hogy felismerjük, kinek van erre szüksége: ebben segít Karen Young pszichológus 16 pontos összegzése: sorra vette, milyen jelekből lehet felismerni a szorongót, akinek egy segítő jobbra lenne szüksége.

A részleteket akarják, de azonnal

Mindig jöhetnek váratlan, megoldandó szituációk. Ezeket egy erős lélek könnyen veheti, de a szorongó számára elképesztően zavarosak és félelmetesek. Reakciójuk alapján könnyen rájöhet az ember, hogy ilyen problémával küzdővel van dolga: minden részletet tudni akarnak, hogy az összes "mi van, ha" kérdésükre külön menekülési útvonalat állíthassanak fel.

Döntésképtelenek

A szorongó szembetűnő tulajdonsága, hogy nem tud könnyen dönteni. A kívülállók azt látják, hogy vacillálnak, sőt a következményeket sem képesek tökéletesen átlátni. Érdekes, de ebből kifolyólag a tervezésben sem jók.

Kerülik a tömeget és az ismeretlent

Az érintettek számára ijesztő ismeretlenekkel találkozni, új helyekre, soha nem tapasztalt szituációkba kerülni. Ha csak tehetik, kihagyják ezeket. Nemet mondanak a meghívásokra, lemondják a programokat, mert félnek a szorongó gondolataik előtörésétől. Bár barátságtalannak tűnhetnek, valójában a rossz érzésektől menekülnek.

Lelépnek, és figyelmen kívül hagynak

Ha úgy érzik, egy helyzet vagy akár kapcsolat nem teljesen biztonságos és uralható a számukra, akkor egyszerűen elmenekülnek: elhagyják a személyes találkozók színterét, kikapcsolják, vagy nem veszik fel a telefonjukat. Az érintettek tehát nehezen elérhetők, és úgy tűnhet, nem köthetők le könnyen.

Nehéz természetnek látszanak

A szorongók mások számára nehéz esetnek tűnhetnek, mert gyakran lesznek mérgesek másokra, hajlamosnak látszanak a hisztire, és sértődékenynek vélik őket. Valójában ezek mögött a biztonságra való törekvésük húzódik meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Együtt a bánat és a feldolgozás útján a februári Femina Klubban!

Szily Nóra vendége ezúttal Singer Magdolna gyásztanácsadó lesz, akivel azokra a nehéz kérdésekre keresik a válaszokat, melyek a gyászolót és a távozót egyaránt segítik abban, hogy békére leljenek. Hogyan birkózhat meg az itt maradó a hiányérzettel, a bűntudattal és a fájdalommal? Fel lehet-e készülni szeretteink halálára? Meddig tart a gyász? Többek között ezekre is választ kapunk majd.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. február 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Sírósak

Szembetűnő, hogy az érintettek nagyon könnyen, és szinte bármin képesek elsírni magukat.

Zárkózottnak és érdektelennek tűnnek

Úgy látszódhat, hogy zárkózottak és érdektelenek, valójában azonban nagyon is foglalkoztathatja őket az aktuálisan szóban forgó dolog, mindössze megtartják a lépésnyi távolságot, amíg nem érzik teljesen biztonságosnak és kényelmesnek a terepet.

Vészmadarak

Evolúciós szempontból fontos, hogy az ember képes előre látni a lehetséges veszélyeket. Az érintettek azonban rendre a legrosszabb kimenetelű forgatókönyvet gyártják le magukban. Környezetük számára megterhelő lehet, hogy sokszor vaklármát fújnak.

Hasi problémák

A szorongás gyakori velejárói a különböző hasi problémák, melyeket a stressz, az idegeskedés, a különböző lelki nehézségek váltanak ki. Ilyenek például a székrekedés, a hasmenés az irritábilis bél szindróma.

Nyugtató szóra vágynak

Ha a szorongó néhány megnyugtató mondatot kap valakitől, az éppen olyan, mintha egy sivatagban vándorlónak vizet adnának. Szembetűnő lesz, mennyire szomjazza, hogy valaki megnyugtassa.

Perfekcionisták

Az érintettek gyakran törekednek a tökéletességre. Perfekcionizmusuk az élet bármely területén jelentkezhet, és nem hagyja őket nyugodni. Aggódnak, és szüntelenül újrapróbálkoznak a jobb eredmény érdekében.

Rengeteget aggodalmaskodnak

Bizonyos mértékű aggodalom normális az ember életében, de az már a kívülállók számára is feltűnő lehet, milyen sokat aggodalmaskodik egy szorongó. Szembeötlő jel, hogy valami baj van.

Mindig a legrosszabbra gondolnak

Számukra nincs olyan, hogy valami jól is elsülhet. Minden egyes helyzetben a legrosszabb forgatókönyvet képzelik el.

Alvásproblémák

A szorongással gyakran jár együtt az alvási nehézség. A kívülállónak, hacsak nem él egy lakásban az érintettel, csak az tűnhet fel, hogy a másik ember állandóan fáradt, kialvatlan.

Fizikai kellemetlenségek

Mivel a test számára a szorongás egy figyelmeztető jel, az agy felkészül a válaszadásra. Olyan hormonok termelődnek, amelyek a gyors menekülést, a harcra készséget növelik. Ilyenkor azonban nincs valós szükség erre, ezért a hormonok felhasználatlanul maradnak, és fizikai fájdalmakat idéznek elő: ha valaki fej- vagy hasfájós, fájlalja a mellkasát, esetleg az izmait, valószínű, hogy szoronghat.

Szétszórtnak és figyelmetlennek tűnnek

A szorongás a figyelmük jókora részét elveszi, ezért az érintettek hajlamosak a feledékenységre, szétszórtnak tűnnek, és úgy látszik, mintha nem figyelnének. Valójában az állapotuk tehet mindenről: fontos ezt felismerni, és ha csak lehet, segítséget, támogatást biztosítani a számukra.

(Képek: Getty Images.)

Nárcizmus vagy önszeretet?

Vékony a határvonal, vagy teljesen más a két dolog? Korábbi cikkünkben tisztáztuk a különbségeket.

Ezt is szeretjük