Miért változtatták meg? Régen a kék a lányok, a rózsaszín a fiúk színe volt
Az él a köztudatban, hogy a kisfiúk színe a kék, a lányoké pedig a rózsaszín, de ez régen fordítva volt.

fiu-lany-kek-rozsaszin
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisfiúk színe a kék, a lányoké a rózsaszín. A színeknek ez fajta, nemek közötti felosztása napjainkban, amikor a világon sok helyütt a nemtől semleges gyereknevelés elvét hangoztatják, nagyon konzervatívnak tűnik.

Mégis, ha babákról van szó, ki tudja, miért, de általában mindenki ezt az íratlan szabályt követi. Kisgyerekkorban már a lányok is viselnek kéket, ám a fiúkra még mindig csak elvétve adnak rózsaszín pólót, rövidnadrágot, már akik szívesen követik a divatot.

Régen fordítva volt

Meglepő módon a ma elterjedt rózsaszín-kék felosztás nem volt mindig így, sőt, pont fordítva volt. A Viktória korabeli fehér gyermekruhák után egészen a 20. századig a fiúkat öltöztették rózsaszínbe, és a lányokat kékbe. Ezt, mint követendő elvet, a 20. század elején az Earnshaw's Infants' Department magazin is leszögezte, ahogyan több más újság és könyv is.

Hogy miért osztották fel így a színeket? Gavin Evans színszakértő magyarázata szerint azért, mert a kék színt Szűz Máriával hozták párhuzamba, ezért vélhették a lányokhoz illőnek, a rózsaszínt pedig, az erőt és bátorságot szimbolizáló, férfias piros szín halvány verziójaként a kisfiúkhoz valónak. A 19-20. század fordulóján az anyáknak kifejezetten tanácsolták, hogy ha maszkulin férfit akarnak nevelni kisfiaikból, öltöztessék őket pirosba, a lányokat pedig feminin kékbe.

A fordulópont

Bár a régi elvek sziklaszilárdak voltak, a  második világháború idején mégis meginogni látszottak. Mint az említett szakértő, Evans magyarázza,  1 950-ben több reklámügynökség kampánya is azt hangoztatta, hogy a rózsaszín az a szín, ami tökéletesen illik a nőkhöz.

A fordulatot több dolog is magyarázhatja, a legvalószínűbb, hogy mivel a világháborús katonai egyenruhák kékek voltak, evidenssé vált, hogy a kék színnek attól fogva férfiasságot kellett képviselnie, a nőiességgel pedig ezzel egy időben a rózsaszínt párosították.

A cikk az ajánló után folytatódik

A divat világában tehát egyszeriben a kék lett férfias és a rózsaszín nőies színnek kikiáltva, és ezt a felosztást a kisgyerekeknek szánt ruhadarabok is követték. Idővel, köszönhetően az ezt hangoztató kampányoknak, egyre erősödött és megszilárdult a köztudatban, hogy a kisfiúké a kék, a kislányoké pedig a rózsaszín szín. Rövidesen pedig már nemcsak az öltözködésre, de más dolgokra, játékokra és használati tárgyakra is átterjedt a színek ma is ismert felosztása.

Vajon eljön az idő, hogy ismét cserélődik az állás, és a fiúké lesz a rózsaszín? Esetleg az, hogy a lányok mindkettőt hordják, afelé visz, hogy egyik szín sem lesz kifejezetten az egyik nemmel párosítva? Lehetséges, hogy a nemsemleges nevelés elképzelése hoz el egy újabb fordulatot? Bármilyen kimenetel felé is haladunk, az mindenképp érdekes, hogy a társadalom aktuális, nemekről alkotott elképzelése ilyen módon is tükröződhet a gyerekek rózsaszínbe illetve kékbe öltöztetésében.

Képeken a legrégibb ruhák

Ráadás érdekességként nézegesd meg képeken a világ legrégibb cipőit, pulóverét és zokniját: több elképesztő korú ruhadarabot is mutatunk!

Ezt is szeretjük