Miért kell kinyitni az ajtót éjfélkor, és mit kerülj holnap? Szilveszteri és újévi babonák
Biztos ami biztos, szilveszterkor és újévkor nem árt odafigyelni a babonákra, ha szerencsés évre vágyik az ember.

szilv3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van, aki hisz bennük, más csak legyint a hiedelmekre, de bármi is a véleménye az év többi napján, szilveszterkor és újév napján mindenki egy kicsivel babonásabb lesz.

Nem véletlenül, hiszen számos olyan intő tanács él a köztudatban, ami a szerencsével kapcsolatos: csalogatja, vagy épp elűzi azt az egész esztendőre.

Pénzcsalogatás

A pénz ugyan nem boldogít, de biztonságos hátteret és lehetőségeket jelent, ezért természetes, hogy mindenki anyagilag rendezett évben bízik. A babona szerint segíthet, ha az ember 31-én elás egy pénzérmét, majd 1-én kiássa azt. Így az év során mindig lehet bevétele.

Az is beválhat, ha szilveszterre egy jókora összeget tartalmazó bankkártya vagy nagy címletű pénz kerül a tárcába, amit csak másodika után költ el az ember: szilveszterkor és újévkor kerülendő a bevásárlás és minden komolyabb költekezés. Ellenkező esetben az új esztendő is kiadások sorát hozhatja. Jó ötlet már előre bevásárolni, mivel a teli kamra az egész évre bőséget ígér.

Egy másik hiedelem szerint, ha valakinek saját üzlete van, tanácsos január 1-én valamilyen gyümölcsöt fogyasztania. Így ugyanis gyümölcsöző lehet vállalkozása is.

Enni vagy nem enni: ez itt a kérdés

Ami az étkezést illeti, szilveszterkor nem árt alaposan jóllakni és bőségesen megetetni az állatokat is: aki így tesz, jó eséllyel nem fog szűkölködni az évben, és kedvenceinek is akadnak majd jó falatok.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szilveszteri menünek minden családban megvan a maga hagyománya, és nem véletlen, hogy általában a malac-, és nem más hús az egyik fő eleme. A malac ugyanis a babona szerint előtúrja a szerencsét, szemben a csirkével, ami elkaparja azt, vagy a hallal, ami elúszik vele együtt. A pulykától is óvakodni kell: haragos évet hozhat.

Ha édesség is kerül az asztalra, érdemes rétest enni: az elnyújtott tészta és minél gazdagabb töltelék hosszan tartó sok-sok boldogságot ígér a babona szerint.

Január elsején ugyanakkor tanácsos lencsét fogyasztani, mivel a pénzérmékre hasonlító szemecskék a hiedelem szerint bevonzhatják a gazdagságot.

Minél több étel készül, annál jobb: ha nem fogy el az utolsó morzsáig, az a következő évre is bőséget hozhat.

A söprögetés maradjon másodikára!

Szilveszter és újév napján tilos takarítani a hiedelem szerint, mert a söprögetéssel a szerencsét is kitessékeli az ember, ha pedig kiviszi a szemetet, vele együtt szerencséjét is a kukába dobja.


Ha pedig éjfélt üt az óra, ki kell tárni az ajtót, hogy az óév távozhasson, és megérkezhessen az új.

Amit pedig senki se feledjen: január elseje teljen úgy, amilyennek az egész évet szeretné az ember. Érdemes kerülni a vitákat, mosolyogni, és minél több örömteli tevékenységet végezni.

Szerelmi babonák

Ha hiedelmek, természetesen a szerelem sem maradhat ki a sorból. Aki mielőbb férjhez szeretne menni, annak jó előre gondoskodnia róla, hogy lehetőleg egy jóképű férfi - akár egy jó barát, akár a szomszéd - kívánjon neki először boldog új esztendőt. Ez ugyanis előrevetíti az az évi házasodást. Alapvetően szerencsésebb, ha egy férfi kíván először boldog új évet, és nem egy nő: utóbbi kimondottan balszerencsés dolognak számít.

Ha valaki kíváncsi rá, ki lesz a párja, követheti a régi lányok szokását: 31-én éjjel tükröt és fésűt tettek a párnájuk alá, hogy megálmodják, ki lesz a vőlegényük.

Nem csak egyedülállóknak, szerelmeseknek szóló babona is létezik: eszerint egy kis mézet kell kenniük az ajkukra, hogy édes és boldog közös évük lehessen az elkövetkezendő.

Akár babonás az ember, akár nem, a fentiek megérdemelhetnek egy esélyt. Segíthetnek abban, hogy minél bizakodóbban és derűlátóbban induljon az új év, nem is beszélve arról, hogy a pozitív hozzáállás a sikerek egyik legfőbb magja.

Hasznos tipp szilveszterre

Ezen a napon folyhat ugyan némi alkohol, ám ezek az ételek megelőzhetik a másnaposságot.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük