Ma ne vidd ki a szemetet és ne egyél csirkét! Szerencsehozó babonák a néphiedelemben

Van, ami szerencsét hoz, más éppen elviszi: mit tegyél, és mit ne szilveszterkor, ha jót akarsz magadnak?

szilveszter-csirke-disznohus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szilveszter táján a leggyakrabban elhangzó kívánság a boldog új évet, ám ezt a boldogságot, valljuk be, nemcsak másoknak, de magunknak is kívánjuk legbelül. A boldogsághoz vezető úton viszont szükség van némi szerencsére is.

Hogy ne űzzük el, sőt, inkább csalogassuk új esztendőnkre a szerencsét, a hiedelmek szerint érdemes figyelni bizonyos babonákra. Nem mindegy például, mit eszünk december 31-én, ahogy az sem, január 1-jén kivisszük-e a szemetet.

Halat, csirkét soha!

Szilveszterkor nem mindegy, milyen húsból készül a menü. Még a változatosság kedvéért sem érdemes ekkor kipróbálni egy új töltöttcsirke-receptet, de a halpaprikást is jobb máskorra hagyni. A hal és a csirke fogyasztása ugyanis a néphagyomány szerint elűzi a szerencsét.

A halhoz a szerencse elúszását társítják, a csirke pedig, mint mondják, elkaparja a szerencsét. Az ideális választás a sertéshús, mert a disznó előtúrja a szerencsét, azaz megkeresi nekünk. Nem véletlen, hogy a malac a szerencsével egy lapon emlegetett állat.

Ha a húshoz káposzta, illetve lencse is készül, akkor az új esztendőben pénzügyi biztonságra, anyagi gyarapodásra, sőt, akár meggazdagodásra is számíthatunk.

Ami a desszertet illeti, sütemény gyanánt érdemes rétest készíteni szilveszterre, mert így hosszan nyúló, hosszan tartó boldogságot csalogathatunk az életünkbe.

Spanyol szokást követve pedig kitehetünk egy tál mazsolát az asztalra. 12 szemet kell mindenkinek elfogyasztania az éjfél közeledtével, melyből mind az eljövendő év egy-egy hónapját szimbolizálja. Attól függően, mennyire édes vagy savanyú egy szem, annyira lesz jó vagy rossz az adott hónap.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az étkezés kapcsán még mindig nem ért véget a babonák sora. Úgy mondják, jó, ha szilveszter előtt alaposan feltöltjük a hűtőt és a kamrát, és nem ebből is, abból is kifogyva megyünk át az új esztendőbe. Ez a szokás azt ígéri, lesz majd bőségesen étel az asztalon a következő évben is.

Ne feledkezzünk meg a lisztes, cukros és egyéb tárolóedénykékről se, ezek szintén legyenek tele, mire eljön szilveszter, de különösen a mézes üveg: ha így van, a szerelmi életünk is mézédesnek ígérkezhet a következő évben.

Újévkor erre figyelj!

Január elsején sem mindegy, mit és hogyan teszünk. Az új esztendő első napján fontos, ki lép be először a házba. Ha férfi lép be, az a babona szerint szerencsét hoz, de, ha nő, akkor éppen, hogy elviheti azt. Ha pedig rendrakást tervezel, akkor jobb későbbre halasztani a szilveszteri házibuli romjainak eltakarítását, és másodikán kivinni a szemetet. Elsején ugyanis, mint a babona mondja, nem szabad kivinni a szemetet vagy bármi mást a házból. Az ember ilyenkor a szeméttel együtt a szerencséjét is kidobja ugyanis.

Sokan mondják, hókuszpókusz az egész, mások  mégis megtartják a babonákhoz kapcsolódó teendőket. Hogy beválik-e az elővigyázatosság, idővel kiderül: egy kis odafigyelést mindenképp megér a dolog.

Magyarország legöregebb templomai

Újévi fogadalomként okos dolog megtenni, hogy a hazai nevezetességeket, szép tájakat bejárjuk. Magyarország bővelkedik például öregebbnél öregebb templomokban: ezekből mutatunk be párat.

Ezt is szeretjük