Évszázadokig rejtve maradt Da Vinci titka, most megröntgenezték a képet: a gyermek Jézus alakja tűnt elő
A Sziklás Madonna című képet speciális technológiával vizsgálták meg.

paletta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudomány és művészet géniusza, Leonardo da Vinci képei külön színfoltot képeznek a festészetben. Nemcsak azért, mert minden ecsetvonása mestermunka, hanem azért is, mert legtöbbjükhöz valamilyen érdekes felfedezés vagy magyarázatra váró kérdés tartozik.

A Sziklás Madonna című festmény is egyike ezeknek: a műalkotáson ugyanis évszázadokig nem látható alakokat fedeztek fel.

A kisded Jézus tűnt elő

A festményt a National Gallery kutatói mikro-röntgensugaras vizsgálatnak vetették alá, így vált láthatóvá két korábban nem látható figura: az egyikben a gyermek Jézust ismerték fel, a másikban pedig egy angyal alakját, aki fölé hajolt. Voltaképpen a festmény egy korábbi vázlatáról van szó, melyet Da Vinci végül újragondolt. Hála a technika vívmányának, láthatóvá vált, hogyan ötletelt, miként tervezgette képét a festőgéniusz.

A Sziklás Madonna azt a jelenetet ábrázolja, amikor a Heródes elől menekülő Szent Család egy barlangban lel menedékre. Ebben a barlangban találkoznak Keresztelő Szent Jánossal és egy angyallal, aki a védelmére rendeltetett. A festményen Jézus a jobb oldali, János pedig a bal oldali gyermek, akit Mária karol át.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mikro-röntgensugaras vizsgálat lényege, hogy a festék kémiai alkotóelemei a sugarak hatására ragyogni kezdenek, minek hatására egy szkenner képes érzékelni, megmutatni a szabad szemmel nem látható, átfestett alakokat is. Da Vinci képe esetében az általa használt festék cinktartalma segített, hogy előtűnjenek a vázlatos vonalak.

A láthatóvá vált vázlat, melyen jobbra az angyal, alatta pedig Jézus helyezkedett el.
A láthatóvá vált vázlat, melyen jobbra az angyal, alatta pedig Jézus helyezkedett el.

Nem ez az első alkalom, hogy a Sziklás Madonnán átfestett alakokat ismertek fel. 2019-ben infrasugarakkal vizsgálták a képet, amikor is Szűz Mária a megfestettől eltérő szkeccsét fedezték fel a festékréteg alatt.

Kétszer festette meg

Ez volt az első festmény, melyet a zseniális alkotó milánói tartózkodása alatt készített, méghozzá egy helyi templom, a San Francesco Grande szárnyas oltárképe gyanánt. Da Vinci ugyanezt a témát kétszer vitte vászonra, először 1483 és 1486, másodszor 1491 és 1508 között. Az első kép a Louvre-ban, a második a londoni  National Gallery birtokában van. Bár felfedezhetők különbségek, a képek szinte egyformák. A röntgensugarak segítségével előkerült alakok a második verzió ecsetvonásai alatt rejtőzködtek.

Dallam a Leonardo da Vinci-képen

Az Utolsó vacsora dallamot rejtett magában: cikkünkben meg is hallgathatod, hogyan szól.

Ezt is szeretjük