Kiről kapta az egri Szépasszony-völgy a nevét? Érdekes történeteket ismernek az öregek
Az egri hely nemcsak csoda szép, de története is érdekes.

covfoto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha Eger, akkor várnézés és finom borok. Ezt a két dolgot senki sem hagyja ki, aki csak ide vetődik. A kirándulók egyik kedvenc célpontja a számtalan borospincével tarkított Szépasszony-völgy.

Az első borospincéket, a mai Öregsorra 1774-től építették ide. A pincék legtöbbje riolittufába vájt lyukpince, melyben a bor állandó, 10-15 fokos hőmérsékleten nemesedhet. A hely szelleme, ahogy a völgy neve is, magával ragadó. Utóbbinak eredetéről több legendát is megörököltünk a régiektől.

Így kaphatta nevét a Szépasszony-völgy

Levéltári adatok szerint a völgyet 1843-ban említik először ezen a néven írásban, 176 éve bizonyosan Szépasszony-völgyként ismeretes a borospincés terület. A kérdés már csak az, ki lehetett a szépasszony, akiről elnevezték.

Statue of Szépasszony by Zsóka Debreczeni, Zoltán Pelcz in Eger,
Fotó: Wikimedia Commons

Az egyik magyarázat szerint a Szépasszony egy pogány istennő volt, akinek a tiszteletére ezen a területen mutathattak be áldozatot az ősmagyarok. Az akkori hiedelem szerint a világ alsó, felső és középső szintekre tagolódik. Az alsó rész a rossz szellemek világa, a felső a jó szellemeké és a teremtőé, a középső az emberé és az emberek közt élő természetfeletti lényeké, például a tündéreké, a sárkányé, a garabonciásé, a lidércé vagy a markolábé. Az egyes szintek közt a sámán vagy táltos közvetít különleges képességeinek köszönhetően.

A Szépasszony, akiről a völgy a nevét kaphatta, szintén az ősvallás egy természetfeletti lénye, aki a középső világban él. Bár hasonló a rómaiak szerelemistennőjéhez, Vénuszhoz, ám negatív figura. Férfiakat csábít el, és az ördöggel hál. A boszorkányos alak minden olyan cselekedetet képviselt, amit tilosnak véltek megtenni: tabunak számító helyek megsértését, csecsemőrablást. Félhettek tőle az emberek, ezért, hogy kedveskedjenek neki, róla nevezhették el a helyet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy másik magyarázat szerint élő emberről kapta a nevét a völgy. Hogy kicsoda, arról különféle magyarázatok léteznek. Az egyik szerint egy úrhölgy volt a szép asszony, aki a völgy területét birtokolta. Egy másik szerint fantasztikusan ízletes egri bort árusító, messze földön híres borospince-tulajdonos lehetett. Egy harmadik teória szerint egy, a férfiak körében igen kapós nő lehetett, aki a völgynél élt katonatiszt férjével. 

Nem mindig így hívták

Volt idő, hogy a Szépasszony-völgyet még nem így hívták. Egykor Koháry-völgy volt a neve, mégpedig gróf Koháry István után, aki országbíró és hadvezér volt. Sikeresen szállt csatába hajdú hadjával a törökök ellen a 17. században. Bár a törökkel szembeni harci sikerekért elismerés illeti, a Szépasszony-völgy elnevezés, lássuk be, mégis jobban illik egy borkóstolástól mámoros hangulatú, festői helyhez.

Hazánk legöregebb templomai

Folytassuk a kirándulást, és pár kép erejéig látogassunk el Magyarország legöregebb templomaiba!

Ajánlóképek: indaphoto.hu/bjolcsi

Ezt is szeretjük