Létezik szemmel verés? Íme, a tudományos álláspont
Vajon mi mindent lehet elérni a tekintettel? A kutatókat egyre inkább foglalkoztatja a kérdés.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szemen keresztül közvetített hatásokban való hittel minden hagyományos társadalomban találkozhatunk. Negatív formájában ez a hit a Gonosz Tekintetet, az irigység szemét jelenti, amely mindent megront, amire csak ránéz. A hiedelem szerint az ilyen szem hatással van a kisgyermekekre, a jószágra, a házakra vagy akár az autókra is. Ezért védekeznek ellene olyan sokféle formában, például amulettekkel. 

A megbűvölés szó eredetileg a nézésen keresztül történő megbabonázás erejére utalt. A szemből sugárzó tekintet hatásaival kapcsolatos felfogás egyetemesnek számít, ez viszont hallgatólagosan magában foglalja azt a meggyőződést is, hogy a tudat kiterjed, és képes a látáson keresztül befolyásolni a világot.

Figyel valaki?

Erről a kérdésről a tudomány ritkán rendez vitát. Az elutasítás oka az a hagyományos feltételezés, mely szerint a tudat az agyon belül található, ez pedig nem más, mint egy összezsugorodott tudatra vonatkozó elmélet. Sem a babonák, sem az előítéletek nem adnak választ a kérdésre, de jó kiindulást jelenthetnek azok a kísérletek, melyek a tekintet erejével kapcsolatosak, egész pontosan azzal, hogy miért érzi meg valaki, amikor hátulról bámulják.

Furcsa szokás

1959-ben J. J. Poortman leírta azokat a Hollandiában végzett vizsgálatait, amelyek során egy hölgyismerőse volt a figyelő személy, ő pedig a vizsgálatok alanya.

A hölgy, aki a hágai városi tanács tagja volt, egyébként elmesélte, hogy rendszeresen folyamodik ahhoz a módszerhez, hogy hosszasan néz valakit, akivel beszélni szeretne. Poortman 89 próbából álló sorozatot alkalmazott, melyekben tetszőleges sorrendben hátulról figyelte vagy nem figyelte őt a nő, neki pedig el kellett találnia, és feljegyezte a válaszokat.

Az esetek 59,6%-ában voltak helyesek a megérzések, szemben az 50%-os valószínűségi elvárással, vagyis az eredmény statisztikailag jelentős volt.

A bőr ellenállása

Egy másik kísérletben, a nyolcvanas évek végén Braud és Andrews kísérleteztek, ők viszont televízióval. Megkérték az alanyokat, hogy üljenek nyugodtan egy szobában 20 percig, és gondoljanak bármire, miközben egy videokamera veszi őket a szobában. A szakértők egy másik épületben hol figyelték őket, hol nem, de az alanyoknak nem kellett megmondaniuk, mikor nézik őket vajon.

Viszont mérték az öntudatlan testi reakcióikat, a bal kezükön lévő elektróda segítségével. A bőr ellenállásában jelentős különbséget mutattak, amikor figyelték őket, holott nem tudtak erről az alanyok.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy bár kevés kutatást végeztek a témában, a rendelkezésre álló bizonyítékok azt sugallják, hogy valóban létezik a figyelő tekintet megérzése, habár az érzék nem jelentkezik meggyőzően mesterséges körülmények között.

Cikkünk Rupert Sheldrake Hét kísérlet, mely megváltoztathatja a világot című könyvének segítségével készült.

A tudomány igaz szelleméhez hűen, Sheldrake olyan jelenségeket választ kutatásai témájául, amelyek vizsgálatát mások elhárítják maguktól, ellenben a szerző nem hagyja, hogy az intellektuális dogmatizmus eltántorítsa kutatási területeiről. A kötetben hét olyan egyszerű és pénzbe szinte egyáltalán nem kerülő kísérletet mutat be, amelyek révén a kíváncsi és kételkedő olvasók csatlakozhatnak hozzá felfedező útján.

Kiadja a Bioenergetic Kiadó
Ára 1800 forint.
A könyvet itt rendelheted meg
Ezt is szeretjük