Meg lehet változtatni valakinek a személyiségét? Így látják a szakértők a kérdést
A személyiség irányíthatatlan, vagy lehet rajta korrigálni, változtatni szándékosan?

zoknik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jöhetnek az életben olyan fordulatok, melyek a személyiség változásához vezetnek. Ilyen lehet a pályamódosítás, valamilyen trauma, egy fontos, szeretett személy elvesztése, csalódás, költözés egy másik városba, ahol teljesen más közegben és minőségében lesz jelen az ember.

Sorolhatnánk még, ám egy szó, mint száz, ez a fajta személyiségváltozás nem akaratlagos, hanem külső hatások, események révén történik.

Változás szándékosan

Felmerül a kérdés, vajon, ha külső hatásra megtörténhet, önnön döntéséből, akaratlagosan változtathat-e valaki a személyiségén. Erre voltak kíváncsiak az American Pyschological Association tudósai is, akik vizsgálatot végeztek 377 pszichológia szakos hallgató részvételével.

Először egy hatvan kérdéses pszichológiai tesztet kellett kitölteniük, mely nyitottságukat, lelkiismeretességüket, idegességre való hajlamukat és barátságosságukat mérte fel. Ezután az volt a feladatuk, hogy írják le, ők milyen tulajdonságukon változtatnának szívesen ezek közül. A legtöbben két választ adtak, de ezek közül a leggyakoribb az idegeskedésre való hajlam volt.

15 hét a változásért

15 hetet kaptak arra, hogy ezen a tulajdonságukon változtassanak. A 15 hét mindegyikén négy, a céljukhoz közelebb jutást elősegítő kihívással állították őket szembe. Ezek apró lépésenként hathattak rájuk, csak úgy, mint az önsegítő könyvek pontról pontra szedett javaslatai.

Például, aki idegeskedni szokott, annak azt adták feladatként, hogy, ha legközelebb aggódni kezd, kényszerítse rá magát, hogy legalább 2 percig képzelje maga elé a legjobb végkimenetelt, ami történhet. Aki azon akart változtatni, hogy nyitottabb legyen, olyan feladatot kapott, hogy menjen oda valakihez, akit nem ismer, és mutatkozzon be neki.

A résztvevőknek minden hét végén jelentést kellett leadniuk, megcsinálták-e a kihívást. Mire véget ért a 15 hét, sokan mozdultak előre a céljuk felé. A kutatók szerint minél több feladattal birkózott meg valaki, annál nagyobb lépést tett a változás irányába. Az is segített, ha a résztvevő kifejezetten elszánt és elkötelezett volt tulajdonsága megváltoztatásában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Volt, aki visszacsúszott

A kutatók azt találták, hogy azok a résztvevők, akik nem értek célt, a 15 hetes időszak után még erősebben hozták a változtatni vágyott tulajdonságukat. Ha például valaki nyitottabbá akart válni, még zárkózottabb lett, mert nem volt sikerélménye a kitűzött célok érdekében kapott kihívásokkal.

Ezt a kutatók két okkal magyarázták. Egyfelől a kudarc miatt az adott ember még súlyosabbnak érezte személyisége problémáját. Másfelől, mint a kutatók mondták, olyan folyamat is lehetséges volt, ami a diéta utáni túlevésre hasonlít: a résztvevő akarta és erőltette, hogy más legyen, de a 15 hét után még olyanabbá vált, mint volt.

Mi a tanulság?

A kutatók arra jutottak, a személyiség megváltoztatható, de egy feltétellel. Nem elég akarni a változást, azért tenni is kell. Ha az ember kitűz célokat, és valóban dolgozik az elérésükért, sikeres lehet próbálkozása, és elhagyhatja negatív, hátrányos belső vonását.

Elmegyógyintézeti portrék másként

Az elme apropóján megmutatunk egy képsorozatból néhány felvételt: ezeket évszázadokkal ezelőtt készítették elmegyógyintézetek pácienseiről. Egy nő azzal keltette életre őket, hogy a fekete-fehér portrékat szerkesztőprogrammal megszínezte. Érdekes lett a végeredmény.

Ezt is szeretjük