Miért nő a férfiakon szakáll? Furcsa oka van az új kutatás szerint
A férfiarcszőrzet növekedésének egészen váratlan oka van a kutatók szerint.

GettyImages-480896021
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mostanság épp divatos a szakáll, máskor pedig a simára borotvált arc a trendibb. A növeszteni vagy nem növeszteni kérdésnél azonban érdekesebb, hogy egyáltalán miért nő a férfiak állán dús szőrzet.

Természetesen a kutatókat sem hagyja nyugodni a különös kérdés. Meglepő következtetésre jutottak.

Ezért nőhet a férfiakon szakáll

Noha Beseris, Naleway és Carrier, a Utahi Egyetem kutatói 2020-ban publikálták elgondolásukat, mely szerint a szakállnak evolúciós vonatkozása lehet: a férfiak közt zajló ősi dominanciaharcok során tölthetett be védőfunkciót, tompítva az állra irányuló ütéseket. Egy vizsgálat eredményei a kutatókat igazolták.

Természetesen annak keretében nem szakállas embereket vágtak állon, hanem modellezték a férfiarcot. Szálas epoxi kompozit anyaggal vontak be néhány koponyát, majd egy részükre bárányszőrt tettek műszakállként. Megmérték, hogy egy ütés során milyen erőhatás éri a koponyákat szakállal, illetve anélkül.

A számok magukért beszéltek. A feltett szőr elnyelte az ütések erejének 37%-át, tehát az arcmodellt csupán 63%-os erőhatás érte. Mi több, a műszakállas koponyák csak az ütések 45%-ában szenvedtek törést, ellentétben a csupaszokkal, amelyek szinte mindig.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók szerint a szakáll mint védelmi funkció, újabb bizonyítékot jelent arra, hogy a dominanciaharcoknak jelentős szerepe volt a férfitest jellegzetességeinek kialakulásában. Hasonló okból alakulhattak ki már a korai embernél is a rövid végtagok, az erős izomzat és a felegyenesedett tartás is.

Szakállas nők

A múltban csodás látványosságnak számított, ha egy nőn szakáll nőtt: többen is híressé váltak emiatt.

Ezt is szeretjük