A furcsa sziget, ahol még egy kis levél is akkora, mint egy autó: Szahalin legendás óriásnövényei

A különös szigeten óriási növények nőnek, amiknek akár többméteres levelei is lehetnek.

GettyImages-1328097426
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Oroszország távol-keleti részén, Szahalin szigetén a hétköznapi lágyszárúak óriás másai élnek. Többméteres hajdinák és bojtorjánok magasodnak a területen, mintha csak valamilyen prehisztorikus korban ragadt volna a vidék.

Ugyan a mai napig vita tárgya Japán és Oroszország között, pontosan kihez tartozik a sziget, a jelenlegi álláspont szerint az orosz fennhatóság része, és egyre többen figyelnek fel rá hatalmas növényei miatt.

Óriás növények a szigeten

"Ha esik az eső, csak kapj fel egy bojtorjánlevelet" - állítólag így szól a helyi mondás, hiszen amelyik növény ott gyökeredzik, annak több méter átmérőjű levelei akár természetes esernyőként is szolgálhatnak.

A területen legalább ezerféle növény tobzódik, de azok a lágyszárúak, melyek a világ más pontjain alig nőnek meg térdmagasságig, itt akár 5 méter magasak is lehetnek. Egy 2009-es kutatásban tanulmányozták a különös jelenséget, hiszen nem mindennap találkozik az ember 2-3 méteres hajdinával vagy 4-5 méteres bojtorjánnal, aminek a levele egy autó szélvédőjét képes letakarni. 

A kísérletben kipróbálták, hogyan reagálnak a hajtások arra, hogyha máshol ültetik el, de az eltérő környezetben pusztán normális méretűre nőttek, így a tudósok arra következtetésre jutottak, hogy minden bizonnyal a Szahalin-sziget különös környezete befolyásolja a növények méretét.

A talaj lehet a rejtély kulcsa

Az itt található nedves talaj alatt különböző repedések húzódnak, amiken keresztül nagy mennyiségű hő és szénhidrogén jut a gyökerekhez, emellett a talaj bővelkedik még réz-, cérium- és krómvegyületekben is, amik a szakemberek szerint ugyancsak növekedést idézhetnek elő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Meglepő, vagy sem, állítólag a bojtorján leveleinek íze a húséhoz hasonlít, és igazi csemegének számít, május-június környékén le is szüretelik. A Russia Beyond oldalon leírtak alapján az ízletes növényi részeket befűszerezik, majd kirántják, vagy elteszik télire.

A megjelent képekről azonban egyesek úgy tartják, hogy egyáltalán nem a Szahalin-sziget vegetációját ábrázolják, sokkal inkább valahol Távol-Keleten, Vietnámban készültek, míg mások képekkel bizonyították ennek ellenkezőjét.

8 élőlény, ami nem állat, de nem is növény

Az élővilág egyes élőlényei egyáltalán nem könnyítik meg a tudósok dolgát.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük