A pszichológus 7 bevált módszere állandó stressz ellen: gyorsan elmúlik tőle a szorongás
A stressz leküzdése nem lehetetlen: egyszerű, mégis hatékony módszerek segíthetnek benne.

stressz3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A stressz, különösen a mai világban, senki számára nem ismeretlen, ám ha fel is bukkan, nem kell, hogy a mindennapok kísérője legyen: némi tudatossággal és odafigyeléssel jelentősen csökkenthető.

Érdemes is, hiszen a tartósan fennálló stressz testileg és lelkileg is rombol: gyengíti az immunrendszert, terheli a szívet, depressziós tünetekhez, szorongáshoz vezethet. Hogy segítsen a bántó feszültségen felülkerekedni, dr. Melanie Greenberg pszichológus hét apró, a mindennapokban jelentős segítséget jelentő dolgot tanácsol.

A mára koncentrálni

Feszültebb napokon sokakkal előfordul, hogy nemcsak aktuális problémájukkal foglalkoznak, hanem életük további stressztényezőit, aggodalmait, félelmeit is folyamatosan keringetik gondolataikban. Érdemes minden mást kizárni, és csakis az aznap felmerülő, adott probléma megoldására fókuszálni. Így jóval kisebb a mentális teher.

Az egészséges szokások megtartása

Bármennyire is közhelyes, az egészséges életmód akkor is fontos, ha stresszcsökkentésről van szó. A máskor érvényben lévő szokásokat feszültebb napokon sem szabad elengedni, sem a helyes táplálkozást, sem a sportot. Nemcsak azért, mert az elmaradó rutin tetézi a negatív érzéseket, hanem azért sem, mert a mozgás pozitív energiát ad, és segít fókuszálni, a megfelelő táplálkozás pedig biztosítja, hogy az ember a lehető legmagasabb energiaszinten küzdhessen meg a felmerülő problémákkal.

A rumináció kerülése

Sokan hajlamosak folyamatosan, újra és újra pörgetni gondolataikban a problémáikat. A rumináció azonban csak ront a dolgon, depresszióhoz, pánikbetegséghez is vezethet, ezért fontos, hogy az ember tudatosítsa, és megálljt parancsoljon neki. Segíthet, ha elővesz egy jó könyvet, filmezik, vagy rendszerezi a szekrényt. A lényeg, hogy kizökkentse önmagát a tépelődésből, és elterelje figyelmét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A negatív gondolatok nem mindig igazak

Borús kedvében, feszültségében az ember sokszor a legrosszabb forgatókönyvet láthatja maga előtt, ezt azonban fontos szigorúan cenzúrázni: vajon van valóságalapja? Nem árt tiszta fejjel végiggondolni: könnyen lehet, hogy sokuknak nincs.

Egy hasznos praktika: a nyugtató légzés

Mindenki tapasztalja, hogy ha idegesebb, az fizikai tünetekkel is jár. A szív szaporábban ver, a légzés gyorsul. Ez egy biológiailag bevésődött reakció: adrenalin és kortizol szabadul fel, a test pedig felkészül a harci összecsapásra, még ha ilyenre nem is kerül sor. A tudatosan lassított légzés fordított folyamatot indíthat el, és nyugtatólag hathat: érdemes kipróbálni a feszült helyzetekben.

Meglátni a fejlődés lehetőségét

Talán nem mindig könnyű, de érdemes az adódó helyzeteket egyfajta pozitív szemüvegen keresztül is megvizsgálni: noha a feszültség kellemetlen érzés, egyes szituációk megélése tapasztaltabbá, bölcsebbé, jobb szakemberré, erősebbé tehetik az embert. Sok erőt és kitartást adhat, ha az ember fejlődési lehetőségként, kihívásokként próbál tekinteni a stresszt előidéző helyzetekre.

Stresszoldó jóga

A jóga is hasznos segítség lehet a feszültség csökkentésében: érdemes tenni egy próbát.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük