Sokakat meglep, ki találta fel a spanyolviaszt valójában: a természetnek köszönhetjük a furcsa anyagot
A spanyolviaszt sokat emlegetik, mégsem ismerik valódi eredetét.

GettyImages-167286632
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt gondolja, ő találta fel a spanyolviaszt! - hányszor hallja és mondja az ember, de valójában kevesen tudják, mi is az a spanyolviasz, amit emlegetnek, legfőképp pedig, ki találta fel?

Meglepő módon a spanyolviaszt nem kellett feltalálni, legfeljebb felfedezni, mint természet alkotta, természet adta lehetőséget. A spanyolviasz ugyanis gyantából van, amelyhez terpentint és cinóbert adtak, így megszínezve pecsétek nyomására alkalmas anyagot kaptak.

A spanyolviasz rövid története

A levélpecsétek használata a középkorra nyúlik vissza. Viaszt forrósítottak, majd lecsöpögtették, így látták el hitelesítő nyomattal a fontos dokumentumokat, leveleket, jelezve eredetiségüket, illetve bontatlanságukat.

A pecsétek azt is garantálták, hogy a leveleket csakis az bonthassa fel és olvashassa el, akinek címezték. Ha ugyanis a pecsét sérült volt, az arra utalt, hogy a levél illetéktelen kézbe került.

A spanyolviasz különlegességét az adta, hogy összetételének köszönhetően tartósabb és tetszetősebb is volt. Míg más pecsétanyagok alapanyaga a méhviasz volt, a spanyolviaszé a sellak, melyet Kelet-Indiából importáltak Európába. A sellak nem növényi, hanem állati eredetű gyanta. Egy délkelet-ázsiai rovar, a vörös színű lakkpajzstetű nőstényének váladéka. Ugyanezt az anyagot bútorlakként és hanglemezek alapanyagaként is használták.

A cikk az ajánló után folytatódik

A lakktetűgyantának köszönhetően a pecsét tartósabb és fényesebb lett, ráadásul a spanyolviaszba több cinóber is került, így színe is szebb volt más pecsétanyagoknál. Nem csoda, hogy a spanyolviasz hamar elterjedt, és szinte kiszorította a méhviasz pecsétanyagot a piacról.

Ha tehát az ember azt mondja, spanyolviasz, tulajdonképpen a jó minőségű pecsétviaszról beszél: megmosolyogtató, hiszen erre valószínűleg kevesek gondoltak volna, mint forradalmi találmányra.

Ókori társasjátékok

A találmányok apropóján: a társasjátékok nem a modern kor hozadékai, már az ókorban is léteztek. Mutatunk néhányat, beleértve Tutanhamon fáraó kedvencét is.

Ezt is szeretjük