Kicsoda valójában Slenderman? Világszerte rettegnek a kitalált figurától
Slenderman legendája kis híján tragédiába torkollott.

s-m-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha egy kicsivel arrébb szúr, megsértette volna az aortáját, és nem élte volna túl: millimétereken múlt, hogy nem halt meg Payton Leutner, akin egy akkor 12 éves wisconsini kislány, Morgan Geyser 19 késszúrást ejtett. A lány barátnőjével, előre megfontolt szándékkal támadta meg óvodáskori barátnőjét, Paytont. Állításuk szerint Slenderman, egy valóságban nem létező, kitalált karakter volt a felbujtójuk.

Morgan Geyser és Anissa Weier beismerték a nyomozóknak, hogy áldozatukat elcsalták egy születésnapi pizsamapartira, majd egy Milwaukee-ban fekvő parkba, ahol megtámadták őt. Míg Morgan 19-szer megszúrta a kislányt egy késsel, Anissa mellette állt, és bátorította őt szörnyű tettében.

Slenderman, akiről először a Creepypasta nevű horrorsztori-oldalon olvastak, állítólag egyikük álmában rendszeresen megjelent, figyelte őt, olvasott gondolataiban, és még teleportálni is képes volt magát. Vallomásuk szerint azzal fenyegetőzött, hogy megöli őket és családjukat, ha nem engedelmeskednek, és gyilkolják meg ismerősüket. Ha viszont megteszik, Slenderman, ahogy mesélték, elvitte volna őket magával a Nicolet Nemzeti Parkban lévő villájába, hogy ott szolgálják őt. A gyilkossággal azt kellett bizonyítaniuk Slenderman felé, hogy méltók arra, hogy szolgái legyenek.

s-man-1

Kicsoda Slenderman?

Amit a fenti eset példáz, az az internet veszélyének szomorú bizonyítéka. A gyerekek érzékeny, hiszékeny közönsége mindannak, amit a neten látnak, különösen, ha lelki egyensúlyuk nincs teljesen rendben. Anissa, az egyik lány tanára szerint nem volt kiegyensúlyozott kislány és nem voltak barátai Morgan előtt.

Slenderman nem más, mint egy kitalált figura, akit a Victor Surge néven is futó Eric Knudsen hozott létre 2009-ben. Egy fotópályázaton indultak, ahol olyan fotót kellett készíteni, mely nem létező, de félelmetes és valóságos figurát ábrázol.

A lányok hittek létezésében és be is akarták bizonyítani ezt, pedig Slenderman nem valós ember, aki megfenyegethette volna őket - ők csupán olvastak erről a rémkarakterről, majd fantáziájukban tovább dolgozhatott a számukra valószínűleg felkavaró, félelmetes alak köré szőtt legenda.

Slenderman megjelenésében igen riasztó, természetellenesen magas, hosszú végtagokkal rendelkezik, fehér a bőre, arctalan, hátából csápok állnak ki, és öltönyt visel. Az erdőben bolyong, áldozatai pedig jobbára gyerekek. Félelmetessége nagy mértékben abban rejlik, hogy arctalan, így mindenki azt képzelheti bele, amitől a legjobban fél. Az akkor 12 éves lányok, akik sajnos nem tudták megítélni, hogy mindez kitaláció, képtelenek voltak szabadulni a fiktív gonosztevő gondolatától.

Anissa és Morgan a gyilkossági kísérlet évében.
Anissa és Morgan a gyilkossági kísérlet évében.

Negyven év pszichiátria

A lányok ügye 2014-től egészen napjainkig gyűrűzött. A 19 késszúrást ejtő, ma már 15 éves, megtört Morgan Geysert február első napjaiban negyven év pszichiátriai intézeti kezelésre, illetve megfigyelésre ítélték. A lánynak a mai napig problémái vannak, hangokat hall, és hallucinál. Orvosai szerint mostanság egy Maggie nevű illetőt emleget, aki beszél hozzá.

Az ítéletet hirdető bíró, Michael Bohren indoklásában felhívta a figyelmet arra, hogy a lány állapotára való tekintet nélkül ez egy gyilkossági kísérlet volt. Úgy véli, Morgan Geyser veszélyt jelent önmagára és a társadalomra.

A lány, amikor az ítélethirdetés megtörtént, a következőt mondta - áldozatukat időközben Bellának kezdte hívni:

- Én csak azt szeretném, hogy Bella és a családja tudja, hogy sajnálom. Remélem, jól van.

Anissa és Morgan ma.
Anissa és Morgan ma.

Az orvosok szerint, akik Morgant kezelték és kezelik, a lány skizofréniával és pszichotikus spektrum zavarokkal küzd, és ez hajlamosította, illetve hajlamosítja őt a paranoiára és a téveszmék elgondolására.

Egyesek szerint a lánynak már messze nem olyan rossz az állapota, és jobban járna, ha egy olyan intézménybe kerülne, ahol fiatalkorú bűnözők vannak. Így korabeliekkel lehetne, velük szocializálódhatna. Mások viszont a pszichiátriai intézeti kezelést tartják szükségesnek, még, ha Morgan így legfiatalabbként van is jelen más felnőtt, pszichiátriai betegségekkel küzdő páciensek között.

Anissát, a másik lányt, akinek ugyancsak pszichiátriai kezelésre van szüksége, még decemberben ítélték 25 évi pszichiátriai intézetre, bár korábban arra hivatkozva próbálta elkerülni a büntetését, hogy a gyilkossági kísérlet idején nem volt beszámítható. A lány az ítélet kapcsán így nyilatkozott:

- Jól tudom, hogy felelős vagyok. Bármit megteszek, hogy biztosan ne fordulhasson elő ilyen, ne tegyek ilyet soha többé. Szeretném, ha mindenki tudná, mélységesen sajnálom, ami akkor történt. Tudom, hogy bármit mondhatok, az nem hozza rendbe a dolgokat.

Payton néhány évvel ezelőtt és napjainkban.
Payton néhány évvel ezelőtt és napjainkban.

Az áldozat, Payton édesanyja levélben fogalmazta meg gondolatait. Nem kérte a lányok büntetését, de leírta:

- Paytonnak egy élet kell, hogy a lelke meggyógyuljon. Örökre szenvedni fog az őt ért fizikai és lelki megpróbáltatás miatt. A lányom megérdemli, hogy biztonságban éljen, és tudom, nem érezné magát biztonságban, ha bármelyik támadóját is szabadon engednék.

Figyelemfelhívó dokumentumfilm

Slenderman szereplésével szerencsére nemcsak szórakoztató filmek és számítógépes játékok készültek. Egy dokumentumfilm - Slenderman: Az internet réme életre kel - a lányok esetén keresztül hívja fel a figyelmet az internet káros hatásaira. A filmen a gyerekek kihallgatása is szerepel, valamint a szülők is megszólalnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A lányok vakon hittek a lény létezésében, és abban, hogy valóban tud nekik ártani. Felmerül a kérdés, vajon mulasztottak-e a körülöttük élő felnőttek, szüleik. Sajnos feltételezhetően igen, hiszen észre kellett volna venniük, hogy a lányok mentálisan nincsenek rendben. A velük készült interjúkból az derül ki, semmit sem sejtettek arról, milyen nagy a baj. Utólag azonban egy-egy jelet már felismernek, amit korábban nem.

Nagyon fontos, hogy szülőként, amennyire csak lehetséges, mindig kövesse az ember, mivel foglalkozik, mit olvasgat a gyerek az interneten és ez hogyan csapódik le benne. Fontos abban a szellemben nevelni a gyereket, hogy a félelmek, a frusztrációt okozó dolgok kapcsán is fel merje otthon tenni kérdéseit. Elengedhetetlen a józan ítélőképesség gondos csiszolgatása is kicsi kortól. Nem lehet tudni, de, ha a lányok internethasználatára és lelkére jobban figyeltek volna, talán mindez nem történt volna meg.

Ezt is szeretjük