Simone Segouin, a 18 éves nácivadász igaz története: szinte gyerekként tanult meg a fegyverekkel bánni
Bátran harcolt, akár egy katona: semmi sem állíthatta meg a fiatal lányt.

seg.png
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha behunyjuk a szemünket, és magunk elé képzelünk egy világháborús színteret, talán kivétel nélkül férfi katonákat látunk a gondolatainkban. Ez egy általános berögződés, noha nagyon sok civil is részt vállalt a harcokban, mindennapi emberek, nők, sőt még fiatal lányok is megfordultak a tűzvonalban.

Simone Segouin a második világháború idején cseperedett tiniből fiatal felnőtté. 18 évesen csatlakozott a francia ellenálláshoz, hogy segíthessen a náci csapatok elleni harcban, szabotálja a német terveket, és fellépjen a fasizmus ellen a hazájában.

Így kezdődött Simone Segouin története

1925. október 3-án született Thivars-ban, Franciaországban, és Párizstól 50 km-re, Chartres külterületén nőtt fel. Jórészt az apja nevelte fel, aki első világháborús veterán volt.

ssegke

Mivel már a fasizmus európai felemelkedésével sejteni lehetett, hogy nehéz idők jönnek, három bátyja gondosan megtanította őt, hogyan védheti meg testi épségét. Ez már önmagában is olyan alap lehetett a lány számára, ami a későbbi, félelmet nem ismerő viselkedését táplálta.

Amikor Adolf Hitler 1933-ban kancellár lett, Segouin nyolcéves diák volt. 1940 májusától, amikor a náci Németország bevonult Franciaországba, a családja visszavonult egy farmra, hogy ott próbálja a lehetőségekhez képest normálisan folytatni életét. Nem sikerült.

14 éves korára odáig fokozódott a helyzet, hogy a lánynak örökre abba kellett hagynia a tanulmányait. A francia ellenállás részeseként azonban kapott egy egészen más típusú oktatást: hogy hogyan kell bánni a fegyverekkel.

Sokat írtak azokról a katonákról, akik Adolf Hitler hatalma ellen harcoltak, ám Segouint és bajtársait nem sorozták be hivatalosan, így az ő történetük sokáig csaknem teljesen elmondatlan maradt. Meglehet, hogy hazafiassága dacára ezt a fiatal harcos lányt is elfeledték volna, ha nem lett volna az a fotó, ami a LIFE magazin 1944. szeptemberi kiadásába került róla. Rövidnadrágban, géppuskával a kezében, barettában fényképezték le, így híre messze szállhatott, hihetetlen történetét pedig máig ismerik és mesélik.

Az elszánt partizán

1943-ban Segouin találkozott Roland Boursier hadnaggyal, aki arra toborzott bátor fiatalokat, hogy csatlakozzanak a francia ellenálláshoz, és menjenek Hitler ellen. A hadnagy korábban befolyásos személy volt, ám vidéken vonult vissza, így ismerhette meg Segouint.

- Egy ideig csak figyeltem őt. Amikor megbizonyosodtam felőle, hogy valódi francia szíve van, beszéltem neki a toborzásról, és megkérdeztem tőle, hogy hű tudna-e lenni a feladathoz. Azt felelte, megtiszteltetés lenne a számára, ha német katonákat ölhetne - mesélte utóbb egy visszaemlékezésében Boursier.

A fiatal lány alávetette magát Boursier kiképzésének. Megtanította őt egy German Schmeisser MP-40 gépfegyver kezelésére, amit még egy pórul járt nácitól vett el korábban. Az akkor 18 esztendős Segouin fedőnevet is kapott: Nicole Minet-nek nevezték el. Új papírjai szerint dunkirki születésű volt, és mivel ezt a helyet korábban lebombázták, aligha lehetett volna bizonyítani az ellenkezőjét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nicole Minet a harctéren

Fedőneve alatt úgy harcolhatott a németek ellen, hogy közben nem kellett attól tartania, hogy a családján fogják megbosszulni tetteit. Végre szembeszállhatott az ellenséggel: első feladata az volt, hogy ellopja egy német adminisztrátor biciklijét, majd fesse azt át. Bár ez komolytalan dolognak tűnhet, a nácikkal szemben egyáltalán nem volt az, és praktikus okból is szükség volt rá. Miután a németek elvettek szinte minden autót és tömegközlekedési eszközt, akkoriban csakis két keréken lehetett A-ból B-be jutni. Segouinnak pedig nagy szüksége volt erre, ugyanis üzeneteket közvetített a rejtekhelyek között.

Nemcsak a lány, hanem a régi farmjuk sem volt már ugyanaz: az idő közben már negyven főt számláló partizáncsapat stratégiai megbeszélésekre szolgáló helyszínévé lett.

1944 júliusában végre elérkezett Segouin ideje: ő és két társa kifigyelt, majd tüzet nyitott két biciklis náci katonára. Amikor végeztek velük, a lány magához vette a papírjaikat, és elrejtette azokat otthon. Egyre több részt vállalhatott a harcokban, és rendkívül élvezte azt, hogy ezzel Franciaországért tehet:

- Az egyik legjobb nap az volt, amikor a háború vége felé 25 német katonát kaptunk el. Jó érzés volt, mert tudtuk, hogy hamarosan visszakaphatjuk a hazánkat a megszállástól - mesélte egy visszaemlékezésében.

Segouint később Croix de Guerre jutalomkereszttel tüntették ki, miután hazaszeretettől buzgó lélekkel segítette Chartres, majd két nappal később Párizs felszabadítását. A hölgy most 95 éves.

Ő volt Hitler utolsó titkárnője

A rendkívüli utat bejáró nők sorában érdemes megismerni Hitler utolsó titkárnőjének történetét is.

Ezt is szeretjük