A Shrek szereplőjének a kiköpött mása van a 2 ezer éves pénzérmén: Szamár nézett vissza róla
Megmosolyogtató dolgot vettek észre a régi érmén: a Shrek szereplőjének mása van rajta.

scov
beauty and style
Top olvasott cikkek

Angliában, kiváltképp a nyugdíjasok körében kedvelt hobbi fémdetektorral járni erdőt-mezőt, melyekkel a szerencsésebbek akár régészeti értékekre is bukkanhatnak.

Ilyen módon került elő az a pénzérme is, mely kétségkívül megérdemli a valaha lelt legviccesebb régi pénzérme címét. Az érmén ugyanis a Shrek című animációs mese szereplőjére, a vidáman szökkengető Szamárra emlékeztető vésés látható.

Kezdők szerencséje

A pénzérmét a nyugdíjazott gerelyhajító-edző, a 69 éves Ron Silvester találta Buckinghamshire-ben akkor, amikor első ízben indult fémdetektoros keresésre egy barátja oldalán.

Az érme a szamár véséssel.
Az érme a szamár véséssel.

Ron ezután az összesen 40 fős fémdetektorozó csoport vezetőjének, Mark Bechnernek adta a pénzérmét megtisztítani. A vezető nevetésben tört ki, amikor az érméről egyszeriben Szamár nézett vissza a Shrekből, és hozzátette, hogy Ront a kezdők szerencséje érhette utol, hiszen azok sem térnek vissza sokszor ilyen értékekkel, akik gyakran mennek detektoros sétákra.

szamar2

Több ezer éves a pénzérme

Alaposabb vizsgálat után kiderült, az érme körülbelül 2 ezer éves, vaskori (i.e. 800-i.sz. 43), és abból az időből származhat, amikor Angliában törzsekhez tartozó klánokba tömörülve éltek az emberek, amelyeket harcos királyok vezettek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Abban az időben az emberek domboldalakba épített házakban laktak, így védték magukat az ellenségtől. A törzsek közt ugyanis gyakorta véres összecsapások törtek ki. Ezek során vasból készült fegyvereket használtak, csakúgy, mint ahogy mezőgazdaságukban is vaseszközöket alkalmaztak. A korra jellemző, nevét is adó anyag nagyban segítette az emberek mindennapjait.

A pénzérme tehát e korból való, és körülbelül 148 ezer forintnak megfelelő fontot ér. A megtaláló tervei szerint megtartja az érmét. Vicces elképzelni, milyen lenne, hogyha egyszer mégis múzeumba vinné, és útközben az érme megszólítaná: ott vagyunk már?

Bizarr dolgok öreg házak padlásain

Nem kell ahhoz fémdetektor sem, hogy fura dolgokra bukkanjunk: ha felmegyünk régi házunk poros padlására, meglepő dolgok jöhetnek szembe.

Ezt is szeretjük