Az Ördöglovas építtette át a magyar kastélyt: legendája máig szóbeszéd arra
A Sándor-Metternich-kastély Bajna régi kastélya a 17. századból.

Bajna castle
beauty and style
Top olvasott cikkek

Réges-régen, a 17. században Bajna falujában épült egy vadászlak, a későbbi kastély alapjául szolgáló épület, melyet előbb a 18. században gyönyörű kúriává alakítottak át, majd pompás, 59 szobás kastéllyá.

A vadászlak átalakítója Sándor Antal volt 1776-ban, Sándor Móric, a grófi család utolsó férfi leszármazottja, másik nevén az Ördöglovas pedig kastéllyá alakíttatta a kúriát. A munkálatok levezénylésével Hild Józsefet bízta meg, a belső termeket a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico álmodta meg. Az eredmény egy patinás kastély lett, mely azonban sajnos idővel sokat veszített szépségéből, különösen a világháborúk alatt. A kétezres években kezdték felújítani, de a mai napig nincs teljesen kész.

A legendás Ördöglovas

Az Ördöglovas, Sándor Móric (1805-1878) - film is készült róla - európai hírű lovas volt - emellett remek úszó és vadász is -, akinek lovas mutatványai tömegeket nyűgöztek le. 

Az Ördöglovas.
Az Ördöglovas.

Gyerekkora óta apja tiltakozása ellenére is lovagolni akart, és hamar ki is derült, őstehetség. Számos látványos, olykor veszélyes számokkal tarkított bemutatója volt pályafutása alatt, egyebek közt Angliában többször is fellépett. Egy alkalommal fogadást kötött, hogy be tud törni egy kezelhetetlen lovat. Miután a fogadást megnyerte, majd egy lóversenyt nyert a betört lóval, az állat gazdája annyit mondott:  Ez nem egy ember, ez egy ördög. Innen származtatható az Ördöglovas név.

Sokan tisztelték eredményei miatt, de talán még többen vélhették úgy, hogy Sándor Móric gyakran nem ura a saját tetteinek, gondolkodása homlokegyenest szembemegy a józan észnek. Lóháton ugyanis nemcsak bemutatóin látták: olykor a hétköznapokban is meghökkentő dolgokat művelt nyeregben.

A vár csodabogár ura lóháton élte az életét

Az Ördöglovas a várba vezető lépcsőt örömest tette meg lóháton, de nem ez volt az egyetlen furcsasága. Szemrebbenés nélkül lovagolt be házakba is, vagy a főúri palotákba. Bécsben, a Fehér Hattyú fogadó második emeletére sem gyalog rótta lépcsőket, hanem nyeregben, nem kis feltűnést keltve.

Otthon sem viselkedett átlagosan. Szívesen pipázott erkélyén lóháton, ami már önmagában is furcsa látványt nyújtott. Egy alkalommal, amikor szakácsa és komornyikja nézeteltérésbe bonyolódott, arra kötelezte őket, hogy lóháton csapjanak össze mogyoróvesszőkkel. Várának személyzete azonban feltételezhetően meg sem lepődött ezen, hiszen uruk állítólag gyakran dobáltatta magát lepedőben a maga szórakoztatására. Volt úgy, hogy orvosa fejéről lőtt le egy almát lova hátán ülve puszta jókedvében, és örömét lelte benne, hogy kapunyitója feleségét azzal ijesztgette, hogy átugrat felette lóval.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem hiába emlegetik ma is tetteit, hiszen lovasként és várúrként is kivívta magának az emberek figyelmét és helyét az emlékezetükben. Még Vörösmartyt is megihlette a különös, bogaras várúr, aki így írt róla versében: Szállj jó lovam, mint a madár / Túl a merészek díja vár. / A gát nem mindig akadály; / Hol nem mehetsz, ugratva szállj. / Bátran előre lovag; hol utad nincs menni, ugorj át.

A várral feleségének akart kedveskedni

Ha kissé különc is volt, udvarolni nagyon tudott az Ördöglovas, hiszen a kúria felújításával, a ma is álló kastéllyal leendő feleségének, Metternich herceg és kancellár lányának, Metternich Leontinának akart kedveskedni, leendő apósának pedig bizonyítani, érdemes a lánya kezére. Egy évvel a menyegző előtt kezdett az átépíttetésbe, bár a megköttetendő frigy nem állt mindig stabil lábakon.

A lánykéréskor a kancellár, mint az anekdota mondja, azt kérte Sándor Mórictól, hagyjon fel a bolondságaival, mire az Ördöglovas állítólag így vágott vissza: a legnagyobb bolondságot most csinálom, hogy elveszem a lányát!

A csípős válasz ellenére az Ördöglovas végül mégis megkapta Leontina kezét. Később egyetlen lányuk született, Paulina, fiuk viszont nem, így a Sándor-család férfiága ezzel kihalt. Paulinától sok visszaemlékezés olvasható apjáról. Ezek szerint háromszor lábtörést, hétszer kartörést szenvedett lovas bemutatóin, egyszer pedig kizuhant fogatából. Utóbbi baleset miatt agykárosodást szenvedett, és 28 hátralévő évét ezzel együtt élte le. 1878-ban egy osztrák elmegyógyintézetben hunyt el.

A balatonedericsi Fekete kastély

Ismerd meg a rejtélyes nevű Fekete kastély történetét, mely ma is a Balaton-parton áll. Tragédiák sorának helyszíne volt.

Képek: Wikimedia Commons

Ezt is szeretjük