Óriási katakomba bújik meg a föld alatt: San Gennaro borzongató látványossága csaknem 2 ezer éves
San Gennaro óriási katakombája borzongató hely.

GettyImages-528588821
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nápoly leghíresebb látványossága a San Gennaro katakomba, mely csaknem kétezer éves, kiterjedése pedig nagyobb, mint Róma leghíresebb katakombáié.

A területen eredetileg három külön temető volt, amelyeket Szent Gaudiosznak, Szent Perselusnak és Szent Januáriusznak szenteltek. A mai létesítmény több szintből áll. Az alsó szint, a 3-4. századi a legrégebbi, mely azelőtt egy kereszténység előtti temető lehetett, de később átadhatták a területet a keresztényeknek. A 2. szint a 4., illetve 2. századi temetőt foglalja magában. Az első építmény valószínűleg e két korai temetkezési hely összeolvadásából jött létre. A katakomba magasabb részében a püspököket temették el. Mélyebb szakaszában egy 6 méter belmagasságú föld alatti bazilikát építettek Nápoly 52 védőszentje közül az első, Szent Agrippinosz tiszteletére, akinek a maradványai a 4. században kerültek ide. A katakomba San Gennaro, vagyis Szent Januáriusz nevét viseli, aki a legnépszerűbb és legkedveltebb védőszent a nápolyiak közül.

A helyet az V. században szentelték neki abból az alkalomból, hogy itt helyezték el földi maradványait. IV. János püspök (842-849) a 9. században a nápolyi székesegyházba szállíttatta azokat. A szent eredetileg Benevento püspöke volt, akit meggyőződése miatt fejeztek le. 472-ben Nápoly védőszentje lett. Azt remélik tőle, hogy megelőzi a betegségeket és a vulkánkitöréseket. Szent Januáriusz legendája szerint 1527-ben megállította a pestist, 1631-ben pedig megakadályozta a Vezúv kitörését. Korábbi cikkünkben mi is írtunk a szent különleges vérereklyéjéről, mely csodával határos módon nem alvadt meg végleg - évi egyszer folyékonnyá válik.

A San Gennaro katakomba

A következő képeken bemutatjuk a San Gennaro katakombát néhány további érdekesség kíséretében.

 

Ezt is szeretjük