Ámulatba ejtő a 42 km hosszú salzburgi jégbarlang belülről: oszlopcsarnokok, hatalmas alagutak tarkítják
A jégbarlang nemcsak érdekes turistalátványosság, hanem geológiai érték is.

a
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ausztriai Alpok vadregényes táján számos barlangot tartanak számon, ám közülük is kiemelkedően szép a salzburgi Eisriesenwelt jégbarlang, más néven a Legendás óriások barlangja.

A barlang a világ legnagyobb jégbarlangja, és turisták ezrei látogatják évente.

A jégbarlang története

Bár a helyiek évszázadok óta ismerik és látogatják a több millió éves képződményt, csak a 19. században érkeztek ide geológusok, hogy szemügyre vegyék a gigászi földrajzi képződményt.

Első tudományos kutatója Anton Posselt volt, majd Alexander von Mörk több expedíciót is vezetett a pazar látványt nyújtó jégbarlangba. Nem telt bele sok idő, a jégbarlang a helyiek számára misztikus helyből népszerű turistalátványossággá lett. A gigászi jégbarlangba függővasúttal lehet feljutni. Az 1589 méter magasan elterülő barlangba húszperces út visz.

Legendákat szőttek róla

A jégtakaró fedte barlang mindig sokat jelentett a helyieknek. Nagysága lenyűgözhette őket, hiszen belül hihetetlen magasságokba szökik, és elképesztő nagyságú jégtömbök és jégoszlopok egész sora található benne. Nemhiába mozgatta meg a fantáziájukat, akik több legendát is szőttek köré.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az egyik szerint ez a barlang nem más, mint az átjáró a pokol felé, egy másik szerint pedig óriások lakják. Az óriások voltaképpen azok a gigászi jégoszlopok, melyeket egyébként a 2 millió éve beszivárgó víz alkotott meg.

A barlang geológiai szempontból is érdekes. Bent állandóan fagypont alatti a hőmérséklet: elérheti akár a -20 fokot is. A jégcsodák ennek a rendkívül alacsony hőmérsékletnek köszönhetők. Elkerülendő a melegedést, nem is építettek ki belső világítást.

A lénai oszlopok

Oroszország kőerdeje a múlt misztikus emlékeit őrzi: nemcsak csodaszép, de rendkívül érdekes, korai leletek lelőhelye is.

Ezt is szeretjük