1876-ban halt meg, de olyan, mintha aludna: csodájára járnak az olasz nővérnek
Több mint száz éve elhunyt, mégis épen fekszik koporsójában.

Dia

	Laboure Szent Katalin	irgalmasnővér, Mária-jelenés szemtanúja	1806-ban született 11 gyermekes parasztcsaládban. Anyja korai halála után sokat dolgozott a háztartás vezetésében. Bár ő is kolostorba akart vonulni, apja nem hagyta, mert testvére is így határozott. Többször is Páli Szent Vincével álmodott, mielőtt valaha is látta volna, a pap álmaiban apácának, beteggondozó nővérnek hívta őt. 1830-ban teljesült Katalin vágya. Többször volt látomása Jézusról, 24 éves korában pedig Szűz Mária-jelenés szemtanúja volt, ezután pedig még kétszer ismételten. Őrangyala hívta a kápolnába, ahol a Szűzanya várta őt, és meg is szólította. Labouré Szent Katalin nevéhez fűződik a szeplőtelen fogantatás dogmájának kihirdetése és kegyelmet adó érmek veretése. 1876-ban halt meg. Exhumálásakor testét épen találták a koporsójában, szemei kéksége változatlan volt. 1933-ban boldoggá, 1947-ben szentté avatták.

Laboure Szent Katalin

irgalmasnővér, Mária-jelenés szemtanúja

1806-ban született 11 gyermekes parasztcsaládban. Anyja korai halála után sokat dolgozott a háztartás vezetésében. Bár ő is kolostorba akart vonulni, apja nem hagyta, mert testvére is így határozott. Többször is Páli Szent Vincével álmodott, mielőtt valaha is látta volna, a pap álmaiban apácának, beteggondozó nővérnek hívta őt. 1830-ban teljesült Katalin vágya. Többször volt látomása Jézusról, 24 éves korában pedig Szűz Mária-jelenés szemtanúja volt, ezután pedig még kétszer ismételten. Őrangyala hívta a kápolnába, ahol a Szűzanya várta őt, és meg is szólította. Labouré Szent Katalin nevéhez fűződik a szeplőtelen fogantatás dogmájának kihirdetése és kegyelmet adó érmek veretése. 1876-ban halt meg. Exhumálásakor testét épen találták a koporsójában, szemei kéksége változatlan volt. 1933-ban boldoggá, 1947-ben szentté avatták.

Dia

	Orione Szent Lajos	pap	1872-ben született Olaszországban, szegény családban. 13 évesen belépett a vogherai ferences szerzetesrendbe, de betegség miatt el kellett hagynia. Torinói tanulmányait a Bosco Szent János alapította oratóriumban végezte, vele jó kapcsolatot ápolt, és jelen volt halálakor, melynek pillanatában meggyógyult. Tanulmányai arra inspirálták, hogy maga is iskolákat nyisson. Oratóriuma és bentlakásos iskolája mellett nővérotthont és jótékonysági szervezetet is létrehozott. 1895-ben szentelték pappá. Mindig a szegények segítésén dolgozott. 1940-ben elhunyt, testét a tortonai Guardia Madonna szentélyben őrzik, melyet maga alapított.

Orione Szent Lajos

pap

1872-ben született Olaszországban, szegény családban. 13 évesen belépett a vogherai ferences szerzetesrendbe, de betegség miatt el kellett hagynia. Torinói tanulmányait a Bosco Szent János alapította oratóriumban végezte, vele jó kapcsolatot ápolt, és jelen volt halálakor, melynek pillanatában meggyógyult. Tanulmányai arra inspirálták, hogy maga is iskolákat nyisson. Oratóriuma és bentlakásos iskolája mellett nővérotthont és jótékonysági szervezetet is létrehozott. 1895-ben szentelték pappá. Mindig a szegények segítésén dolgozott. 1940-ben elhunyt, testét a tortonai Guardia Madonna szentélyben őrzik, melyet maga alapított.

Dia

	Eymard Szent Péter-Julián	pap, rendalapító	1811-ben Franciaországban született, egyszerű családban. Már gyermekként különleges kapcsolata volt az Úrral. Apja nem akarta, hogy pap legyen, végül engedett, és 1834-ben pappá szentelték. Az eukarisztia apostolaként is ismeretes. Több ház alapítója, hitoktatóknak és szerzeteseknek nyitotta őket, utóbbiak az Oltáriszentség szolgálói néven szerzetesközösséggé alakultak. 1868-ban halt meg, 1925-ben boldoggá, 1962-ben szentté avatták. Testét ma üvegkoporsóban őrzik a párizsi Friedland utcai kápolnában.

Eymard Szent Péter-Julián

pap, rendalapító

1811-ben Franciaországban született, egyszerű családban. Már gyermekként különleges kapcsolata volt az Úrral. Apja nem akarta, hogy pap legyen, végül engedett, és 1834-ben pappá szentelték. Az eukarisztia apostolaként is ismeretes. Több ház alapítója, hitoktatóknak és szerzeteseknek nyitotta őket, utóbbiak az Oltáriszentség szolgálói néven szerzetesközösséggé alakultak. 1868-ban halt meg, 1925-ben boldoggá, 1962-ben szentté avatták. Testét ma üvegkoporsóban őrzik a párizsi Friedland utcai kápolnában.

Dia

	Szent Viktória	szűz és vértanú	Tekintve, hogy élete igen régre tehető, nem csoda, hogy Szent Viktóriáról nagyon keveset tudni. Ő ugyanis i. sz. 230 körül született, és 253 körül halt meg. Római volt. Anatoliával, aki egyes források szerint nővére, mások szerint barátnője volt, mindketten visszautasították kérőiket és a házasságot, mert szüzességüket meg akarták őrizni. Viktória szülei unszolására mégis igent mondott egy Eugenius nevű pogány ifjúnak, végül azonban nem ment hozzá. A felbőszült Eugenius megvádolta, hogy keresztény, ezért megkínozták és kivégezték mind őt, mind Anatoliát. Teste ugyan nem élt meg közel két évezredet épen, de csontvázát viasszal borítva ma is őrzik a Santa Maria della Vittoria-templomban, melynek valódiságára a megbontott kéz és a látszódó fogazat szolgáltat bizonyítékot.

Szent Viktória

szűz és vértanú

Tekintve, hogy élete igen régre tehető, nem csoda, hogy Szent Viktóriáról nagyon keveset tudni. Ő ugyanis i. sz. 230 körül született, és 253 körül halt meg. Római volt. Anatoliával, aki egyes források szerint nővére, mások szerint barátnője volt, mindketten visszautasították kérőiket és a házasságot, mert szüzességüket meg akarták őrizni. Viktória szülei unszolására mégis igent mondott egy Eugenius nevű pogány ifjúnak, végül azonban nem ment hozzá. A felbőszült Eugenius megvádolta, hogy keresztény, ezért megkínozták és kivégezték mind őt, mind Anatoliát. Teste ugyan nem élt meg közel két évezredet épen, de csontvázát viasszal borítva ma is őrzik a Santa Maria della Vittoria-templomban, melynek valódiságára a megbontott kéz és a látszódó fogazat szolgáltat bizonyítékot.

Dia

	Szent Innocencia	Szent Innocencia egy kislány volt, aki közel háromszáz éve élt Mexikóban. Más gyerekekhez hasonlóan szeretett volna elsőáldozó lenni, apja azonban tiltakozott ez ellen. Innocencia titokban hallgatta, jegyzetelte és ismételte az ablakon át kiszűrődő hitoktatást, ám egy nap az azt tartó apáca észrevette. Megindító volt számára a kislány érdeklődése, ezért behívta, hogy a házban hallgassa az oktatást. Amikor az elsőáldozás ideje eljött, Innocencia nem tudta, szembeszegüljön-e apja akaratával, de az apáca biztatására ő is részt vett a ceremónián. Hazatérvén elmondta apjának, mi történt, aki erre mellkason szúrta őt. Innocencia meghalt, testét azóta is a guadalajarai katedrálisban őrzik. Arca ép maradt, mintha csak aludna.	Nemrégiben döbbenetes videó terjedt el a neten, melyen egy turista állítólag épp felvette, amint Szent Innocencia kinyitja a szemét. Akadnak, akik hisznek a felvétel valódiságában, mások kételkednek benne. Nézd meg a videót!

Szent Innocencia

Szent Innocencia egy kislány volt, aki közel háromszáz éve élt Mexikóban. Más gyerekekhez hasonlóan szeretett volna elsőáldozó lenni, apja azonban tiltakozott ez ellen. Innocencia titokban hallgatta, jegyzetelte és ismételte az ablakon át kiszűrődő hitoktatást, ám egy nap az azt tartó apáca észrevette. Megindító volt számára a kislány érdeklődése, ezért behívta, hogy a házban hallgassa az oktatást. Amikor az elsőáldozás ideje eljött, Innocencia nem tudta, szembeszegüljön-e apja akaratával, de az apáca biztatására ő is részt vett a ceremónián. Hazatérvén elmondta apjának, mi történt, aki erre mellkason szúrta őt. Innocencia meghalt, testét azóta is a guadalajarai katedrálisban őrzik. Arca ép maradt, mintha csak aludna.

Nemrégiben döbbenetes videó terjedt el a neten, melyen egy turista állítólag épp felvette, amint Szent Innocencia kinyitja a szemét. Akadnak, akik hisznek a felvétel valódiságában, mások kételkednek benne. Nézd meg a videót!

Ezt is szeretjük
Szerző: Kovács Gabriella
Fotó: