6 rejtélyes haláleset az Árpád-házban: Könyves Kálmánnak tényleg kiszívták az agyát?
Máig nem tudni, mi történhetett pontosan az uralkodókkal.

kkálmán-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Árpád-ház, mely már a honfoglalás utáni időktől létező uralkodóház volt, Magyarország történelmének legmeghatározóbb dinasztiája.  Az Árpád-ház elnevezés, mely nem tőlük, hanem a történészektől származik, arra utal , hogy a dinasztia Árpád fejedelemtől (845 k. - 907) eredeztethető.

Az Árpád-háziak idején alapult meg a magyar királyság, terjedt el a kereszténység, és államalapító királyunk, I. Szent István is ebbe az uralkodóházba tartozott, ahogyantöbb szentünk is, így például Szent Margit vagy Szent Erzsébet. A dinasztiához azonban nem csak pozitív tények köthetők: ahogy más uralkodóházakban is, úgy ebben is számos trónöröklési konfliktus volt, ebből adódóan rejtélyes elhalálozásokból sem volt hiány. Igaz, a tettlegesség nem minden esetben bizonyítható.

Rejtélyes Árpád-házi királyok

Akárhogy is, az egyik legfurcsább eset Könyves Kálmáné, aki 1095. július 29-től 1116. február 3-ig uralkodott, és akire leginkább Álmos és fia, II. Béla megvakíttatása kapcsán emlékeznek a történelemórákról az emberek. Rejtélyes halált halt, ugyanis feljegyzések szerint a halálos ágyán kiszívták az agyának egy részét. Hogy ez pontosan hogyan is volt, arról a mai napig nem tudni sokat.

Ezt is szeretjük