Tutanhamon sírjával vetekszik az angliai lelet: elképesztő sírkamrát tártak fel a régészek
A roppant sok tárgyat tartalmazó sírkamra fantasztikus régészeti felfedezést jelent.

lelet2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor Howard Carter 1922-ben megtalálta Tutanhamon sírját, a világ figyelme Egyiptomra szegeződött. Címlapsztorik tömkelege lepte el a sajtót, hiszen a régész fantasztikus felfedezést tett.

Egy angolszász sír feltárása most olyan kaliberű felfedezésként terjedt el a hírekben, mint a fáraói síré: a sírkamrára Angliában bukkantak.

16 éven át tartott a feltárása

A sírkamra nyomára először 2003-ban leltek egy forgalmas út mellett elterülő zöld, füves területen, Pritlewellben, Essexben. Attól az esztendőtől hosszas régészeti munkálatok kezdődtek el. A talaj eltávolítása és a tárgyak kiszabadítása aprólékos és nagyon óvatos eljárást igényelt a szakemberek részéről, hiszen a régészeti leletek igen sérülékenyek.

A munkálatokat a MOLA, azaz a Londoni Archeológiai Múzeum mintegy negyven régésze végezte Sophie Jackson vezetésével, aki úgy nyilatkozott a sírkamráról, hogy Anglia legjelentősebb régészeti felfedezéséről van szó az elmúlt 50-60 évből. A 6. századi, körülbelül 580-ban létesült sírkamra sokat mesél a régi angolszászok életmódjáról, kultúrájáról, temetkezési szokásairól. 

Kié lehetett a sír?

A sír egy fontos személyé lehetett, akinek kilétéről több lehetséges verzió született. Valószínűsítették, hogy az észak-angolszász király, Saebert sírja lehetett, ám ő 616-ban hunyt el, a sír viszont több mint harminc évvel korábbi. Így jött a következő felvetés, hogy a király öccse, Seaxa sírja is lehet a feltárt sírkamra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel a kamrában aranykereszteket találtak, feltételezhetően keresztény lehetett az illető. Ez meglepte a régészeket, hiszen ez a kereszténység korai adaptációjára utalna Angliában, holott jórészt még pogány volt az ország. A dolgot az magyarázhatná, hogy Seaxa édesanyja, Ricula a kenti király, Ethelbert lánytestvére volt, aki pedig egy keresztény hercegnőt vett feleségül, Berthát. Így lehetett a család kereszténnyé, mondhatni, meglepően hamar.

Ilyen volt a sírkamra

A MOLA emberei szerint a kamrát körülbelül 20-25 ember alakíthatta ki 13 tölgyfából, 5-6 nap alatt.  A szakértők számára nem volt egyszerű rekonstruálni, hogyan nézhetett ki eredetileg a kamra, mert a talaj az egykor fa- és fémelemekből álló kamra struktúráját csak nyomokban őrizte meg. Az elszánt archeológuscsapat mégis megalkotott egy rajzot a feltételezései alapján:

Ilyen lehetett a sírkamra a régészek rajza szerint.
Ilyen lehetett a sírkamra a régészek rajza szerint.

Az emberi maradványok mellett a sírban számos nagyon értékes régészeti leletre bukkantak, így például egy aranycsatos övre, egy bizánci kancsóra, színes üvegedényekre, díszített ivószarvra és egy felfüggeszthető tálra.

Néhány a sírkamrában talált tárgyak közül.
Néhány a sírkamrában talált tárgyak közül.

- Úgy tekinthetünk erre a föld alatti kamrára, mintha egy színdarabot néznénk: rengeteget mesél, és sok-sok információt hordoz mindazoknak, akik megtekintik, és megismerik történetét - mondta Jackson, a MOLA régészeti feltárásának vezetője a rendkívüli lelet kapcsán.

Ilyen volt a Málnalány arca

Egy másik érdekes régészeti projekt keretében egy réges-rég élt lány maradványai alapján készítettek élethű rekonstrukciót. Málnalánynak nevezték el, és nem is véletlenül.

Ezt is szeretjük