Így mondj pozitív nemet kényszerű igen helyett - Nagyban segíti az életet a stratégia
Ha legszívesebben nemet mondanál, akkor ne erőltesd magadra az igent: így felelj!

GettyImages-828485514
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az embertől olyat kérnek, amit nem tehet meg, jobb kényszerű igen helyett pozitívan nemet mondani. Erre létezik egy hasznos stratégia.

Hogyan lehet pozitív egy nemleges válasz? William Ury antropológus, bestsellerszerző és akadémikus, a Harvard Negotiation Project társalapítója szerint az igentmondás csapdáját egy egyszerű stratégiával lehet elkerülni.

Pozitívan nemet mondani

William Ury szerint kétféleképpen lehet nemet mondani. Destruktívan vagy olyan módon, ahogyan az az adott emberi kapcsolatot, baráti, rokoni vagy épp kollegiális viszonyt építheti.

A pozitív igen egyfajta képzeletbeli szendvics, amelynek a receptje egyszerű, mégis rafinált: a nem szót ugyanis két igen közé kell bújtatni, vagyis a negatív részt két pozitív közé kell illeszteni. Ezzel a stratégiával a nemleges válasz kevésbé lesz száraz, sőt kifejezetten kedves lesz.

Például, ha valakit nyaralni készülő barátja megkér arra, hogy etesse és gondozza a kutyáját, míg ő távol lesz, de a kutya nehezen kezelhető, ezért az illető nem szeretné elvállalni, a következőképpen néz ki a nemlegesválasz-szendvics:

  • IGEN: Szuper, hogy elutazol!
  • NEM: Sajnos nem tudok vigyázni a kutyádra, mert attól tartok, kicsit nehezen boldogulnék vele.
  • IGEN: Talán keress egy kutyapanziót!

A cikk az ajánló után folytatódik

Vagy érdemes elolvasni a szakértő másik példáját. Egy olyan helyzetet vázol fel, melyben a távol élő személy hazautazik, és szívesen mesélne barátjának aktuális magánéletéről, ám a fárasztó nap végén ő legszívesebben nemet mondana erre.

  • IGEN: Nagyon szívesen meghallgatnám, hogy mi van veled.
  • NEM: Sajnos most nem fér bele, most értem csak haza...
  • IGEN: Esetleg holnap ráérnél találkozni?

A pozitív nem stratégiája természetesen nem egy varázsige, aminek hatására a másik fél biztosan nem haragszik meg, nem alakul ki kellemetlen helyzet, vagy nem romlik meg a kapcsolat. Ez a módszer azonban jó eséllyel tompítja a nemleges választ, és a kérést fogadó fél számára is felszabadító lesz így nemet mondani.

Miért nehéz igazán megbocsátani?

Egy bocsánatkérés nem jelent automatikus megbocsátást. A dolog ennél jóval nehezebb és bonyolultabb: vajon miért?

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük