Ilyen lehetett a Mona Lisa modelljének eredeti arca: speciális fénnyel látszik az igazi Lisa del Giocondo
Da Vinci átfestette az eredeti portrét a tehetős asszonyról.

ml-cov
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétség sem fér hozzá, hogy a világ összes festménye közül a legizgalmasabb, legtitokzatosabb, legtöbb kérdést felvető festmények egyike da Vinci Mona Lisája, melyet 1503 és 1519 között készíthetett.

Az alkotás, mely napjainkban a franciaországi Louvre tárlatának értékes elemét képezi, egy portré, amely azonban nem a hagyományos értelemben vett porték sorát gyarapítja. A tudomány embereinek álláspontja mindig szerteágazó volt a téren, hogy ki is lehetett a valós modellje az elvileg Francesco del Giocondo, egy tekintélyes firenzei kereskedő feleségét, Lisa Gherardinit ábrázoló festménynek. Egyesek szerint Mona Lisa vonásaiban da Vinci a sajátjait rejtette el, egy másik szerint pedig művésztanítványa ülhetett modellt, akit Kisördögnek becéztek. Nos, ez az, amit a felső portréról feltételeznek.

Balra az alsó portré, jobbra az ismert Mona Lisa.
Balra az alsó portré, jobbra az ismert Mona Lisa.

Kiderült ugyanis, hogy ha a képet speciális, reflektív fénnyel világítják meg, kirajzolódik egy alsó portré, amelyen egy hasonló testtartásban ülő, de más, jóval femininebb arcvonásokkal rendelkező nő látható. A reflektív fény technológia lényege, hogy 13 különböző hullámhosszú színnel világítják meg a képet, mely által különböző mélységekbe nyernek betekintést a festmény felszíne alatt.

Pascal Cotte
Pascal Cotte

A felfedezés Pascal Cotte nevéhez fűződik, aki többféle lehetőséget is vázolt magyarázatképp a különböző vonásokra. Az egyik szerint az alsó képen kirajzolódó nő egy másik hölgy lehet, akinek a portréjára da Vinci ráfestette Lisa Gherardinit. Másik lehetőség, hogy egyszerűen egy első verziót látunk a kereskedő feleségéről, amelyet később a művész átfestett. Lehet ugyanakkor az is, hogy az alsó portré mutatja meg a valódi Lisa Gherardini arcát, és a ráfestett Mona Lisa már a festő zsenialitásának termése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Cotte elképzelései érdekesek, ám egyelőre egyik sem bizonyított. Felfedezése mindenesetre felhívta a művészettörténészek figyelmét az alsó portréra, és ők is felállították saját hipotézisüket. Egy szakértő elmélete ugyancsak reálisnak tűnik, mely szerint nem kizárt, hogy az alsó hölgy Mona Pacifica, aki da Vinci támogatójának, Lorenzi di Medicinek volt a szeretője. Erre a képre festhette később a művész Lisa Gherardinit. A teljes igazságot sajnos csak da Vinci tudná megmondani, aki bizonyára büszke lenne arra, hogy ilyen gigantikus talányt hagyott maga után az utókorra: ki lehet valójában a képen, és ki lehetett az alsó festményen?

Ezt is szeretjük