Nézz be a pompeji szolgák szobájába: 2 ezer év után tárták fel a különleges helyiséget
Különleges szobát tártak fel a vulkánkatasztrófa sújtotta Pompejiben.

GettyImages-96683552
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Időszámításunk szerint 79-ben a fejlett és virágzó városra, Pompejire végzetes katasztrófa zúdult: a kitörő Vezúv betemette, és jó időre eltörölte a Föld színéről a települést.

Pompeji rejtőzködő romjait a 16. században, a Sarno folyó szabályozásakor fedezték fel először, de csak a 18. században kezdték el feltárni azokat. Megismerése a mai napig tart: újabb és újabb romok, házak maradványai és különleges tárgyak kerülnek elő a talajból.

A szolgák szobája

Legutóbb egy szobát szabadítottak ki a régészek. A helyiség egykor egy gazdag ház szolgaszállása lehetett. Bár a gazdagok házainak felfedezése is fantasztikus élményt nyújt a régészeknek, ez a lelet talán még különlegesebb, hiszen az egyszerű emberek életébe enged betekintést.

pom

A szoba a Civita Giuliana nevű villában található, mely Pompeji északi falainál helyezkedik el, és egy gazdag városié lehetett. A házban már korábban is találtak hasonló helyiségeket, valamint egy ünnepi szekeret és három, meglepő épségű lómaradványt is.

A helyiség alapterülete körülbelül 15 négyzetméter. Belterében kötelekből készült ágyakat, kerámiakorsókat és bilit is találtak. Noha a tehetősek otthonai fényárban úsztak, ebbe a szobába csak egyetlen aprócska ablakon át szűrődött be a fény. A helyiség tárolóként is szolgálhatott, hiszen több tárolóbútor is található benne, illetve egy faszekrény, amelyben lószerszámokra leltek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gabriel Zuchtriegel, a pompeji archeológiai park igazgatója szerint a szoba különlegessége az, hogy betekintést enged a hétköznapi emberek hétköznapi életébe, azokéba, akik ritkán jelennek meg a történelemkönyvekben.

A szolgák dolgoztatása akkoriban egész Rómában jellemző volt. Gazdáik bármikor megüthették, de akár meg is ölhették őket. A szolgák jellemzően külföldiek, háborús foglyok, letartóztatott tengerészek közül kerültek ki, de sajnos olykor pénzért vásárolt gyerekek is dolgoztak a gazdag birtokokon.

Így éltek a gazdagok

A szolgák szobája után vess egy pillantást a gazdagok házára is: ilyen házakban éltek akkoriban a tehetősek.

Ezt is szeretjük