A kutatókat is váratlanul érte, amiről a pompeji graffiti mesélt: megszámlálhatatlan felirat hemzseg a romok falain
Pompeji mesés és rejtélyes városában számos graffitit fedeztek fel.

pomp
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor azt a szót halljuk, hogy graffiti, a modern kor spray-festékkel fújt színes felirataira gondolunk, pedig ez a szó eredetileg a korai idők kézzel írt vagy vésett felirataira vonatkozott.

Pompeji eddigi feltárásai során számos graffitit találtak. A nagy számú példa az egykor 12 ezer lakosú, virágzó település kétezer halottal járó tragédiájának tudható be. Ahogy ismeretes, időszámításunk szerint 79-ben lesújtott a városra a kitörő Vezúv. Mivel a lehulló vulkáni törmelék maga alá temette a házakat, ez a réteg védelmet adott a falakon található feliratoknak és rajzoknak.

A pompeji graffitik

Noha a tragikus sorsú város graffitijeinek 90 százaléka mára már elhalványult, az 1800-as évektől zajló feltárások óta rengeteg tanulmányozható anyag halmozódott fel ilyenekből.

Két gladiátort ábrázoló graffiti.
Két gladiátort ábrázoló graffiti.

Humoros, banális és trágár szavakat felvonultató feliratok, prostituáltak portréi, állati és emberi alakok, szexuális tartalmú vésések, bölcsességek, politikai hirdetések, üzenetek egymásnak és az utókornak, és egyszerű "itt jártam" feliratok. Bármelyikről is legyen szó, vitathatatlan, hogy a graffitik nagyon sokat mesélnek a hétköznapi életről, az emberek gondolkodásmódjáról, nézeteikről is, sőt akadt, amelyik olyan információval szolgált, amely felülírta a végzetes napról birtokolt ismereteket.

Egy politikai tartalmú graffiti.
Egy politikai tartalmú graffiti.

Egy vésés, ami váratlan információt árult el

A történészek előtt hosszú ideje ismert volt, hogy a katasztrófára időszámításunk szerint 79-ben, augusztus 24-én került sor. Ez az eset szemtanújától, egy római szerzőtől, az ifjabb Pliniustól derült ki, aki 25 évvel az eset után írt egy levelet Tacitusnak, és abban a szeptember előtti 6. napot jelölte meg az esemény dátumaként.

A felirat, ami átírta Pompeji történetét.
A felirat, ami átírta Pompeji történetét.

Egy graffiti azonban váratlan meglepetést okozott a számukra. 2018-ban a város V. számú területén találták egy házban, amelyet a vésés idején valószínűleg éppen felújítottak. A faszenes felirat szerint a vulkán, bár valóban 79-ben tört ki, de nem augusztusban, hanem két hónappal később, október 24-én. Plinius azt is elmesélte címzettjének, hogy a várost közel hat méter hamu temette be.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez a felirat tehát mintegy felülírta a korábbi ismereteket a városról, és ezzel az egyik legérdekesebb graffitivé lett mind közül Pompejiben. A feltárt véséseket egyébként a régészek üveglapokkal fedték le, hogy a romokhoz látogató meggondolatlan turisták ne tudják újabb képekkel és feliratokkal gyarapítani a régieket. Ez felmérhetetlen kárt okozna, ráadásul egy-egy egykori, pompeji lakos már úgyis felvéste: itt jártam.

Különleges, szexuális tartalmú freskók

A romok falain megannyi, jó állapotban fennmaradt freskót találtak. Ezek érdekes csoportját képezik a szexuális tartalmúak.

Ezt is szeretjük