Több mint 20 évig csak tűnődtek a Mars rejtélyes pókjain: így keletkeztek a sötét foltok a tudósok szerint
A Mars pókjai sokáig lázban tartották az űrkutatókat.

GettyImages-1214890390
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az emberiség már több ezer éve is olthatatlan csodálattal és kíváncsisággal fürkészte a csillagokat, és mára már a megfigyelés eszköztára is rengeteget fejlődött, a világűr még mindig csupa misztikum. A felfoghatatlan végtelenség, a fekete lyukak, meteorok és bolygók időről időre töprengésre késztetik a tudomány embereit.

A Mars, melynek felszínén fáradhatatlanul keresik az élet nyomait és lehetőségét, különös jelenséggel gondolkodtatta el az űrkutatókat, melyet csak több mint húsz év után sikerült megoldani.

A Mars pókjai

Pókok a Marson? Első hallásra azt gondolná az ember, ilyen furcsaság csak valamilyen sci-fi-film forgatókönyvébe kerülhet, és természetesen nem is valódi pókokról van szó. Így nevezték el azokat a különös, pókot formáló alakzatokat a vörös bolygó felszínén, amelyekről évtizedekig nem tudták, pontosan mik lehetnek.

A jelenséget a Mars déli sarkáról készült műholdfelvételeken vették észre. A pókok mintegy 1 km átmérőjűek, és semmilyen a Földön ismeretes geológiai képződményre sem hasonlítanak. Egy kutatás azonban, melyet a Dublini Trinity College és a Durham Egyetem kutatói végeztek, idén mégis pontot tett a rejtélyes ügy végére.

Így képződtek az alakzatok

A kutatás keretében sikerült laboratóriumi körülmények között rekonstruálni a pókokat. A művelethez szárazjégre volt szükség, illetve egy olyan szerkezetre, mely a vörös bolygó atmoszféráját utánozza.

Balra a marsi pókok, jobbra a rekonstruáltak láthatók.
Balra a marsi pókok, jobbra a rekonstruáltak láthatók.

Amikor a hideg jég találkozott a melegebb hőmérsékletű marsi talajjal, a jég egy része gázzá vált, azaz szublimált. Ahol a gáz felszökött a talajból, ott pók alakú repedések keletkeztek. Ugyan már 2003-ban is felmerült, hogy szublimáció képezheti a marsi alakzatokat, a végső bizonyosság csak most született meg.

- Ez a kutatás hozta el az első empirikus bizonyítékot egy, a Mars felszínén zajló, sarkvidékének felszínét alakító folyamatra - mondta lelkesen egy interjúban Lauren McKeown, a vizsgálatot vezető angol kutató.

Meddig sétálhatnál a Mars felszínén?

Korábbi cikkünkben végigvettük, mi történne az emberrel az egyes égitestek felszínén.

Ezt is szeretjük