Mi az a pénzügyi stressz, és hogy lehet megbirkózni vele? Súlyos terhet ró a lélekre
Az anyagi problémákon való gyötrődés sokak számára nem ismeretlen probléma.

GettyImages-1331346513
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rezsicsökkentés csökkentésével jókora anyagi teher zúdul az emberekre, nehézkes és drága a tankolás, az egekben járó infláció miatt pedig fogcsikorgatósak a bevásárlások.

Három dolog a sokból, ami tömegeknek okoz fejfájást manapság, és amit nemcsak pénztárcával, de lélekkel sem könnyű bírni. 

A pénzügyi stresszről

Az anyagi kérdések jelentette nyomás komoly belső feszültséget, úgynevezett pénzügyi stresszt okoz, mely nemcsak önmagában rossz, de sok további negatív vonzata is van.

Vannak, akik emiatt nem mernek munkahelyet váltani, nem mennek el orvoshoz, túlhajszolják magukat, és nem tudják élvezni az élet jó pillanatait sem. A pénzügyi stressz eredményeként még a társas kapcsolatok is romolhatnak, és sajnos nem ritkán depresszió, szorongás is kialakul az érintetteknél. Ezt fontos felismerni, beszélgetni a problémákról és megpróbálni minél hatékonyabban orvosolni azokat. Minderre Elizabeth Scott pszichológus hívja fel a figyelmet, akinek szerencsére arra is van tippje, hogyan lehet megbirkózni a pénzügyi stresszel.

Így lehet megbirkózni vele

A pénzügyi stresszel való küzdelem szélmalomharcnak tűnhet, pedig kis tudatossággal csökkenthető. A pszichológus a következőket javasolja.

A helyzet megismerése - Ismerd meg az ellenséged - szokták mondani, és ez a pénzügyi problémákra is igaz. Fontos sorra venni, melyek azok az anyagi kérdések, amelyek feszültséget okoznak, és hol van az a pont, ahol valamelyest maga az ember is cselekedhet az ügye érdekében. A helyzet alapos áttekintése magabiztosságot ad, és segít a problémák helyett a megoldásra fókuszálni. Olykor még azok is faraghatnak kiadásaikon, vagy újragondolhatják a költségvetésüket, akik azt gondolják, kellőképpen megfontoltak az anyagiak terén. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A bevételi források bővítése - Sajnos vannak, akik sokat túlóráznak, több műszakot vállalnak, vagy több munkahelyen dolgoznak, ám valljuk be, nem az a normális, ha valakinek emberfeletti igénybevételnek kell kitennie magát, vagy több állást kell azért vállalnia, hogy boldoguljon. Valamilyen extra bevételi forrás mégis jól jöhet a pénzügyi stressz leküzdésében. Jó ötlet lehet például eladni egy-egy ruhát vagy tárgyat, amit nem használ az ember, és feleslegesen van a szekrény mélyén. Nemcsak a pénztárca hízik, de a lakás is rendezettebb lesz.

Stresszcsökkentő technikák - Ne feledkezzünk meg az egyes stresszcsökkentő technikákról sem, melyek felszabadulást adhatnak a léleknek. A megfelelő mennyiségű alvás alapvető fontosságú, de a sport, nyugtató légzéstechnika, illetve szorongásoldó jóga is segíthet.

Spórolás - Rosszul hangzik, de ez is egy módja a pénzügyi stressz csökkentésének. Mi több, ez az egyik legjobb ellenszere, hiszen ha az ember tudatosan próbálja a költségeit csökkenteni, akkor nemcsak a költségvetése javul, de érezni is fogja, hogy tett az ügy érdekében, ami lelkileg is sokat segít, motivációt és sikerélményt ad.

Így spórolj az élelmiszeren

Ha követed a tippeket, nem lesz hiányérzeted, mégis hatékonyan spórolhatsz az ételen. Az okos döntéseknek hála, több pénz marad a zsebedben.

Ezt is szeretjük