Miért nem szabad fésülködni péntek 13-án? A sóval is érdemes óvatosan bánni
Péntek 13-át sokan balszerencsés napnak tartják.

GettyImages-1206412425
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy évben többször is van úgy, hogy a naptár péntek 13-ra fordul, ilyenkor pedig sokan, akik babonásak, baljós jeleket fürkésznek, különös hiedelmeket mormolnak, és másokat is figyelmeztetnek arra, hogy a balszerencse köztünk jár.

Hogy miért éppen péntek 13? Több magyarázat is létezik. A pénteki nap az Újszövetség szerint is baljós, ugyanis ezen a napon feszítették keresztre Jézust, a 13-as pedig azért szerencsétlen szám vallási szempontból, mert az utolsó vacsorán is 13-an voltak. Másik magyarázat szerint a péntek 13 azért lett átkos nap, mert IV. Fülöp 1307. október 13-án, pénteken rendelte el a templomosok lemészárlását. Végül, a régi időkben a péntek volt a kivégzések napja, amikor a hóhérok meglendítették karjukat az elítéltek felett.

Péntek 13-i babonák

A dátumhoz világszerte sok babona tartozik, melyeket sokan betartanak. Az egyik szerint például nem szabad megfésülködni ezen a napon, mert az ember megkopaszodik, és a madarak építenek fészket a hajszálakból.

Sokan úgy tartják, hogy a hajvágást szintén érdemes elhalasztani egy másik napra, mert az halált vonz be. Szerencsére mindez csak babona, ahogyan egy másik morbid hiedelem is. Sokan úgy tartják, ezen a napon jobb messziről elkerülni a temetőt, mert ha valaki elsétál egy éppen akkor zajló temetés mellett, hamarosan maga is eltávozhat az élők sorából. 

Bár nem sok esély van arra, hogy egy cipő az asztalra kerüljön, péntek 13-án ez kerülendő, ahogyan az alvás is az asztalra borulva, valamint az éneklés is az asztalnál. Mindhárom dolog balszerencsét hoz, ahogyan a sótartó felborítása is: ha mégis megtörténne, és a só kiszóródna, jobb kézzel fel kell csípni egy kicsit, és hátra dobni a bal váll felett.

Ezen a napon a macskákat is érdemes elkerülni, különösen a fekete szőrűeket, ugyanis a hiedelem szerint az, aki fekete macska szemébe néz, szerencsétlen lesz. Természetesen gazdiként nehéz lenne betartani ezt. A cicások rendszerint éppen szerencsésnek tartják magukat kedvencük miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A babonák, persze, a szerelemmel is összefonódtak. A házasságkötés ugyanis a hiedelem szerint nem tanácsos ezen a napon, mert az a vőlegény és a menyasszony számára baljós a jövőre nézve, és előbb-utóbb váláshoz vezet. Egyesek a péntek 13-i születésnapot is szerencsétlennek tartják, ám akik ezen a napon jöttek a világra, általában inkább szerencsenapjukként, szerencseszámukként tekintenek a dátumra.

Miért hoz szerencsét a kéményseprő?

A babona szerint az, aki kéményseprőt lát, szerencsés lesz. Vajon honnan ered a hiedelem, és mit kell még tenni a szerencse eléréséért?

Ezt is szeretjük