Rejtélyes sugárzás növeszti hatalmasra a fákat Oroszországban? 70 éve kutatják a tudósok a Patyomszkij-krátert
Az orosz kráter keletkezése sem tisztázott, de sok egyéb kérdést is felvet.

p
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1949-ben Vadim Kolpakov szovjet geológus felfedezett egy különös kinézetű krátert Szibériában, a kelet-szibériai erdőben. A Patyomszkij-kráternek keresztelt képződmény körül azóta is gyűlnek a kérdések, ám a biztos válaszok elmaradnak.

Számos megoldatlan rejtélyével lázban tartja a geológia szakértőit. Sem a keletkezése nem tisztázott, sem az a furcsaság, hogy körülötte rohamosan nőnek a fák.

A Patyomszkij-kráter rendhagyó természeti képződmény

Nem olyan, mint egy kráter általában: a Patyomszkij-kráter tölcséres, kissé oldalra dőlő halom, közepén pedig kisebb dombszerű kiemelkedés látható. Különös, fészekre emlékeztető kinézete miatt kapta a tüzes sasfészek becenevet. Magassága 70-80, szélessége 130-150 méter.

A Patomskiy-kráter.
A Patomskiy-kráter.

Hogyan keletkezett?

A kráter 250-350 éves, de keletkezése még hetven évvel a felfedezése után sem tisztázott. Egyesek szerint a Patyomszkij-kráter egy keletkezésében megállt vulkán, amelyet valami oknál fogva félbehagyott a természet. Tudósok másik elképzelése, hogy a kráter egy meteorbecsapódás nyoma lehet, a meteort magát pedig azért nem lehet látni, mert az a talajba süllyedt, de erre a verzióra sincs bizonyíték. Egy harmadik teória, hogy a krátert előtörő természetes gázok alkották. Hiába vizsgálgatták azonban a geológiai képződményt, mindmáig tisztázatlan, hogyan keletkezett.

Misztikus jelenség a kráter körül

A kráter körül vizsgálódó kutatók különös dologra lettek figyelmesek. A területet sűrűn benövő fákon a normálisnál sokkal gyorsabb növekedés jeleit látni, és gyakorta deformáltságot. Hasonlót a csernobili erdőkben lehetett látni az atomkatasztrófa után. Ebből adódik, hogy a kráter körüli fákkal történteket is sokan egy esetleges sugárzással magyarázzák, de akad ennél elrugaszkodottabb elmélet is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ufóhívők a krátert valamiféle földön kívüli alkotásnak hiszik, csészealj nyomának, de sokan gondolják azt is, hogy egy földön kívüli űrhajót süllyesztettek a talajba.

A gazdag fantáziával megáldott találgatók elméleteire persze semmiféle reális bizonyíték nem létezik. A legvalószínűbb a geológusoknak az az elmélete, hogy a Patyomszkij-kráter gázfeltörés eredményeként született, mely gázok akár a fák növekedésére is kihathattak. Egyelőre várat magára, hogy az orosz kráter keletkezésére egyértelműen fény derüljön. A hely misztikussága azonban nemcsak a tudomány, de az egész világ figyelmét magára vonta.

Rejtélyes fosszíliák

A tudomány emberei nem unatkoznak: ezek a fosszíliák ugyancsak feladták számukra a leckét. Fogalmuk sem volt, mit találhattak.

Ezt is szeretjük