Hogyan tanítsd meg beszélni a papagájt? Igazán tehetséges és okos kismadár
Már a tojásban is taníthatók a papagájok.

papagájok
beauty and style
Top olvasott cikkek

Filmekben, rajzfilmekben, videókban sokszor láthattunk már beszélő papagájokat, és aki érez elég elhivatottságot, felelősséget egy papagáj tartására, van elég ideje, türelme és megfelelő helye rá, maga is beszerezhet egy kedves madárkát.

Arra nincs garancia, hogy a megvásárolt papagáj biztosan meg tud tanulni beszélni, de erre jók az esélyek, különösen néhány faj esetében.

Mely fajok a legesélyesebbek a tanulásban?

Rengeteg papagájfaj képes ügyesen elsajátítani egy-egy emberi szó kiejtését. Ilyenek a lórik, a vörösszárnyú papagáj, a sándorpapagáj, a pyrrhura, egyes amazonpapagájok, az aratingák, a sziklapapagájok, a laposfarkú papagájok, a polytelis, illetve a szenegáli papagáj is.

Megoszlanak a vélemények, hogy a papagájok értik-e az egyes emberi szavak jelentését, vagy csak másolnak, és véletlen mondanak az adott kontextusba illő szavakat. Bár az utánzás valószínűbb, a papagáj felismerheti helyzeteket vagy hozzá intézett kérdéseket, és megfelelően alkalmazni a megtanult szavakat.

Hogyan kell a papagájt megtanítani beszélni?

A papagájok beszédfejlődése helyenként szoros párhuzamot mutat az emberével. Nagyon érdekes, de a papagájok beszédfejlődése már a tojáson belül elkezdődik, körülbelül három nappal azelőtt, hogy a madár kikelne. Ez a folyamat hat hónapos korukig tart. Ugyanúgy, ahogyan az embereknél is működik a beszédtanulás, a fióka a szülőmadár hangjait utánozza. Amennyiben a madár hamar az emberhez került, a gazdinak módja van arra, hogy bekapcsolódjon a beszédfejlődési folyamatába. Ha sokat ismételgeti például az állat nevét, akkor a papagáj jó eséllyel azt is, és nem csak a papagájszülőtől utánzott hangokat tanulja meg majd kimondani.

Az egy-két szótagú szavak kezdetnek tökéletesen megteszik. Minél több hangot, beszédet hall a papagáj, annál valószínűbb, hogy megtanul beszélni. Ha pedig az érzékeny, félévnyi szakasz eltelt, akkor még célzottabban kell tanítani a papagájt, és ha lehet, még többet beszélni hozzá.

Néhány további praktika a tanításhoz

A madár beszédtanításában alkalmazható néhány praktika. Mielőtt elérné a hat hónapos kort, minél többet érdemes beszélni a papagájhoz akkor is, ha még a szülőmadárral van, a fészekben.

Jó, ha az ember, miközben a papagájhoz beszél, nyomatékkal, jó artikulációval, hangsúlyozva ejt ki bizonyos szavakat, melyeket rögzíteni szeretne az állat memóriájában.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tanításban segíthet a testbeszéd is, mivel a papagáj is, mint az élőlények zöme, használ nonverbális kommunikációt. Érdemes gesztikulálni, egyes mondatokhoz állandó mozdulatot fűzni, hogy a papagáj beszédtanulása még eredményesebb legyen.

Ha a gazdi egy ideig távol van, például elutazik, akkor érdemes a megbízott gondozónak átadni egy hangfelvételt, hogy le-lejátszhassa a madárnak, de a kihangosított telefon is egy megoldás lehet. A technika nemcsak így, hanem a tévé, illetve rádió formájában is begyűrűzik a tanítási folyamatba. Amíg a gazdi dolgozni megy, egy bekapcsolva hagyott készülék is stimulálja, tanítja a madarat. Válasszunk olyan csatornát, ami inkább nyugodt beszédet közvetít - ismeretterjesztő vagy hírcsatornák például -, mint más, túlingerlő adásokat.

Némi odafigyeléssel a papagáj beszédtanulási esélyei tehát nőnek, ám akkor se légy csalódott, ha a madár nem szólal meg a mi nyelvünkön. Ettől függetlenül ugyanolyan kedves, érzékeny és barátságos állat marad, aki szereti és igényli az emberi társaságot.

Az 507 éves és a többiek

Az állatvilágban olykor döbbenetesen hosszú életet élhetnek az állatok: néhány kivételesen idős példányról mesél a következő cikk.

Ezt is szeretjük