Akár 3 millió is járhat a belső udvar megszépítésére: így pályázhatnak a lakóközösségek

A társasházak belső udvara most megszépülhet.

GettyImages-1342139932
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy talpalatnyi zöld sokkal hozzájárul az ember lakóhelyének szépségéhez, és különösen nagy értékkel bír akkor, ha nem vidéki, hanem nagyvárosi, akár fővárosi környezetről van szó.

Egy társasház belső udvarát azonban nem két forint parkosítani, ezért érdemes időről időre szétnézni, milyen pályázatok nyújtanak ebben anyagi segítséget. Jelenleg az Égig Érő Fű című az, amit érdemes megpályázni.

Pályázat belső udvarok zöldítésére

Az Égig Érő Fű című pályázatot idén harmadik alkalommal hirdetik meg, kifejezetten a belvárosi, úgynevezett gangos házak számára.

Budapesti, zártudvaros, kertes vagy csatlakozó udvaros beépítésű zárt belső területtel rendelkező társasházak, lakásszövetkezetek pályázhatnak, csak meg nem valósult munkákkal. Feltétel, hogy az átalakítás növelje a zöldfelületi arányt, és legyen költséghatékony.

A szerencsések 800 ezertől akár 3 millió forintig terjedő összeget is nyerhetnek tásasházuk belső udvarának zöldítésére a Fővárosi Önkormányzattól. A nyert összeg 60 százalékát növények beszerzésére és telepítésére, földre, bontási és földmunkák elvégeztetésére kell költeni. A maradék összeg a kert ápolására (például növényvédő szerek, szerszámok, öntözőrendszer), berendezésére (bútorok, szemetesek stb.) költhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Fővárosi Önkormányzat számára azért fontos az új zöld felületek létrehozása, mert különösen a nyári hónapokban az erősen beépített belvárosi szakaszok szinte sivataggá válnak, de akár oázisok is lehetnek, ami nagyban javítja a társasházban élők életminőségét.

Ha egy lakóközösség úgy dönt, hogy pályázik, saját kerttervezését is tartalmazó pályázatát 2023. március 3-ig kell hogy leadja a helyileg illetékes önkormányzatnál. Ha a pályázati anyagból valami kimaradt, azt jelzik, ahogyan azt is, ha a pályázat rendben van. Hasonlóképpen a pozitív, illetve negatív elbírálásról is küldenek értesítést.

Amennyiben egy ház pozitív elbírálást kap, a Támogatási Szerződés 2023. június 30-ig meg fog köttetni, a lakóközösségnek pedig egy éven belül kell teljesítenie a pályázatban vállalt zöldítést. A kivitelezés után legalább egy évig vállalni kell a zöldfelületről való gondoskodást.

További információ itt olvasható.

Örökzöld sövénynövények

Ezek a szép növények ideálisak lehetnek, ha valaki egyszerűen gondozható, igénytelen növényeket szeretne, melyek szépek is.

Ezt is szeretjük