A süllyedő Titanic utasa palackpostával üzent: egy járókelő találta meg 1 évvel a tragédia után
Jeremiah Burke, a Titanic utasa palackposta-üzenetet dobott a vízbe, amikor süllyedt a hajó.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van valami furcsán borzongató a palackpostákban. Ám sokkal több érzelmet kelt ennél az a levél, amelyet egy gyanútlan férfi talált 1913-ban a dunkettle-i parton, kutyasétáltatás közben.

Amikor hosszú idő után ismét emberi kéz érintette az üvegbe zárt papírt, akkor egy 19 éves férfi utolsó kívánsága, halvány reménysége vált valóra: elköszönhetett a családjától.

Élete végső óráiban írta a levelet

Jeremiah Burke és unokatestvére, a 18 éves Nora Hegarty 1912. április 10-én szállt fel a világhírű, elsüllyeszthetetlennek tartott Titanic fedélzetére. Bostonba tartottak, hogy meglátogathassák Jeremiah két nővérét, akik egy évvel azelőtt költöztek Amerikába.

Jeremiah Burke és levele.
Jeremiah Burke és levele.

Néhány napi zavartalan út után bekövetkezett a tragédia: 1912. április 15-én a hajóóriás elsüllyedt, a fiatal férfi és unokatestvére is életét vesztette mintegy 1500 további utassal együtt.

A hajó körülbelül két és fél óra alatt tűnt el a víz színéről. Amikor Jeremiah látta, hogy nincs esélye túlélni a katasztrófát, megkereste azt az üveget, amelyben édesanyja némi szenteltvizet adott neki búcsúajándékként, majd tollat ragadott, és sebtében papírra vetette a következő szavakat:

A Titanicról
viszlát mindenki
Burke Glanmire-ból
Corkból.

A lezárt palackra cipőfűzőjét is rákötözte, majd a vízbe dobta utolsó üzenetét. A sors különös, szinte megmagyarázhatatlan fordulataként levele egy év múlva, 1913-ban alig több mint 3 kilométerre a férfi szülővárosától vetődött partra. A megtaláló eljuttatta a helyi rendőrségnek, így került a levél a Burke családhoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyes források szerint Jeremiah édesanyja már nem érhette meg, hogy fia rendhagyó levele megérkezzen, mert még abban az évben elhunyt, hogy megtudta, gyermeke is odaveszett a Titanic-katasztrófában. Más források ezzel szemben azt állítják, csupán két évvel azután hunyt el, hogy elolvasta fia partra vetett búcsúüzenetét.

Jeremiah levele csaknem száz éven át a család birtokában maradt, mígnem 2011-ben egyik rokona felajánlotta azt a Cobh Heritage Centre részére. A megható, utolsó üzenetet a Titanic-kiállításon is bemutatták.

Hihetetlen palackposta-esetek

50, 108, sőt 132 éves palackpostát is találtak már: az elképesztő történeteket érdemes megismerni.

Ezt is szeretjük