Az öngyilkos kutyák hídjának is nevezik az Overtoun hidat: vajon miért ugranak le róla folyton az ebek?
Mi magyarázhatja Skócia hírhedt Overtoun hídjának bizarr rejtélyét?

Overtoun Bridge - approach to Overtoun House
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van egy híd Skóciában, ami igen kétes hírnevet vívott ki magának: az öngyilkos kutyák hídjának nevezik, mivel az ebek előszeretettel vetik róla magukat a mélybe a séta során.

Az ugrásoknak szerencsére csak egy része végződik ugyan halállal, de a híd alatt körülbelül 15 méterrel heverő sziklákra érkezve sok jószág szenved komolyabb sérüléseket. Az évtizedek alatt már több elmélet is született arról, hogy mi állhat az Overtoun híd meglehetősen bizarr rejtélyének hátterében.

Vidéki kúria mellett épült

A skóciai West-Dunbartonshire 19. századi kastélyához vezető úton 1895-ben emeltek egy hidat, Henry Ernest Milner tervei alapján. Az építményre azért volt szükség, mert Lord Overtoun, aki 1891-ben megörökölte a középkori várakat idéző kúriát és a hozzá tartozó birtokot, megvásárolta a szomszédos telket is, és az így megnövelt területet kettészelő hasadék és a benne csordogáló patakocska akadályozta a kocsik haladását.

Overtoun Bridge and House
Fotó: dave souza/Wikipédia

A Lord halálát követően az ingatlan sokféle funkciót betöltött, szállást adott például a második világháború alatt megsérült katonák számára, majd kórházat és fiatalokat segítő központot is kialakítottak benne. Felbukkant filmekben is, például a Felhőatlaszban, illetve itt vették fel Caro Emerald I Belong To You című dalának klipjét is.

50 kutya lelte itt halálát

2005-től kezdve egyre több történet látott napvilágot a hídon történő, rejtélyes „kutyaöngyilkosságokról”. Egyes számítások szerint ötven négylábú lelte itt halálát, és további 600 ugrott le, akik túlélték a zuhanást - noha többen állítják, hogy ezek a számok erősen eltúlzottak. A gazdik beszámolóiban valami láthatatlan erőtől megbabonázottan a híd alatti hasadékba ugró állatok szerepelnek.

Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, az emberek furcsábbnál furcsább teóriákat alkottak magyarázat gyanánt. Kering egy mendemonda például az egykori lord, John White feleségéről, aki gyászoló kísértetként járja a földeket - hogy ennek mégis mi köze van a kutyákhoz, az nem teljesen tisztázott. A kúria jelenlegi bérlője, a lelkész Bob Hill mindenesetre cáfolta, hogy ilyen paranormális jelenségek zajlanának a ház környékén.

A cikk az ajánló után folytatódik

A híd rossz híréhez minden bizonnyal az a szomorú eset is hozzájárult, amikor 1944-ben egy férfi kéthetes gyermekét a mélybe dobta róla - a csecsemő elhunyt.

Mi lehet a magyarázat?

Bob Hill egy reálisnak tűnő magyarázattal is előállt: szerinte a híd alatti hasadékban futkározó állatok szaga lehet az, ami miatt a kutyák leugranak az építményről. A híd tövében, a patak mentén nyércek tanyáznak, akik egyébként különösen erős, az ebek számára jóformán ellenállhatatlan illatanyagokat bocsátanak ki a végbél környéki bűzmirigyeikből. Mindezt egy kutatással is alátámasztották az egyik, a hídról készült dokumentumfilmben: a kutyáknak mókusok, nyércek és egerek szagmintáit kínálták fel, 70 százalékuk a nyércet választotta.

Amerikai nyérc.
Amerikai nyérc.
Fotó: ElementalImaging / Getty Images Hungary

Persze felmerült a kérdés, hogy miért pont ennél a hídnál okoznak ekkora problémát az egyébként az egész Brit-szigeteken jelenlévő nyércek, és miért kockáztatnának miattuk ekkora ugrást a négylábúak. A válasz valószínűleg a híd mellvédjének magasságában keresendő, amin a kutyák nem látnak át, így a szagoktól elvarázsoltan erednek a nyércek nyomába, nem számolva a mélységgel.

Az elmélet nem nyert megerősítést, de legyen szó akár szellemekről, akár menyétfélékről, az állattartóknak azt tanácsolják, hogy fogják erősen a kis kedvencük pórázát, amikor áthaladnak a hídon.

A Beckett-kastély legendája

A rezidencia korábbi tulajdonosa, Nancey Harvey 2016-ban meghalt, családja pedig úgy döntött, túlad az épületen, amit a sziklás part közvetlen szomszédságába építtetett Sylvester Beckett portlandi ügyvéd és író, 1871 és 74 között. A kúriát eredetileg nyári laknak tervezték, ami formájában, méretében, illetve homlokzatában szintén az antik, skót épületekre hasonlít. Kívülről építészeti remekmű, belülről szellemrezidencia.

(Borító- és ajánlóképek forrása: Wikipédia/ dave souzaKépek forrása: Wikipédia/ dave souza, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük