Összebújva halt meg a kőkorszaki pár: így találták meg Valdaro szerelmeseit
Szívbemarkoló látvány, mégis gyönyörű, hiszen egy elsöprő szerelemről mesélnek a maradványok.

valdaro-szerelmesei
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Eltelhet több száz vagy több ezer év, de az ember ember marad, aki érez és szeret. A szerelem sem ismeri az idő fogalmát, ennek bizonyítékát őrizte meg egy különleges lelet, melyet Olaszországban, 2007-ben tártak fel.

Egy neolitikumi sírban két mintegy hatezer éves csontvázat találtak, egy férfiét és egy nőét. A maradványok mélységes szerelemről tanúskodtak: egymás felé fordulva, összebújva feküdtek. A pár körülbelül 157-158 centiméter magas lehetett, és húsz év körüli. Készült róluk egy számítógépes rekonstrukció is a csontok alapján. Ilyenek lehettek Valdaro szerelmesei.

Valdaro egy kis olasz falu, itt folytak az ásatások, amikor a neolitikumi Rómeó és Júlia - ahogy régészeti berkekben elnevezték őket - maradványaira bukkantak. A feltárást Elena Maria Menotti archeológus vezette, aki így nyilatkozott a leletek kapcsán:

- Soha nem találtunk még ölelkező férfi- és női maradványokat. Valóban ölelkeztek, szemtől szemben, összekulcsolt végtagokkal. Sok ásatáson részt vettem már Olaszországban, de egyik sem volt rám olyan hatással, mint ez az eset. Soha nem láttam ennyire megindítót, ezzel a lelettel valami igazán különlegeset tártunk fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mint azt az archeológus elmondta, lehet, hogy a férfi halt meg először, a nő pedig utána. Nem kizárt, hogy ő elhunyt párja kísérőjeként, utólag halt áldozati halált. A férfi gerincoszlopánál egy nyílvessző, illetve a nő oldalán egy nyílhegy arra utal, hogy nem természetes halállal haltak meg.

Egy-egy pattintott kőeszközzel együtt leltek rájuk, melyek olyasfajta kísérő tárgyakként kerülhettek a sírba, mint amilyenekkel a korai kultúrák rendszerint eltemették halottaikat. 

A hatezer évvel ezelőtti szerelmet őrző sír nemcsak emocionális, de tudományos megközelítésből is különlegesnek számít, hiszen a neolitikum idején ritkán fordult elő, hogy párban temették el az embereket. A véletlen játéka, de 2007-ben Valentin-nap környékén leltek a több ezer éve szerelmesen ölelkező párra.

Képek a csontvázakról: Wikimedia Commons/Dagmar Hollmann.

Ezt is szeretjük