300 ezer éves rugó az Urál szomszédságában: eltűnt, fejlett civilizáció nyomai?
A régészek értetlenül álltak a lelet felett, hiszen nagyon fejlett technológiát igényelt volna az előállításuk.

ural-hg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ősi nanotechnológia? Elég hihetetlennek hangzik, de akár igaz is lehet. 1991-ben ugyanis különös oopart tárgyakra bukkantak üledékrétegek közt vizsgálódva az Uralt és környékét kutató régészek.

Oopartnak nevezzük az olyan leleteket, melyek valamilyen szempontból, vagy épp semmilyen szempontból nem illenek abba a környezetbe, illetve korba, melyeket vizsgálati eredmények alapján nekik feltételeznek.

Több dolog sem stimmel

Az Uralnál talált leletek esetében halmozottan igaz, hogy oopart leletekről beszélhetünk, de legfőképp a méretük és alakjuk az, ami gondolkodóba ejtette a tudósokat.

rugo-lelet

Koruk 20 ezer évestől 318 ezer évesig terjed, formájuk mégis orsós, illetve spirálos, rugó forma. Óhatatlanul felmerül a kérdés, mégis mire használhatták ezeket több tíz- vagy több százezer éve, és ha használták is, hogyan jöttek rá a forma adta lehetőségekre, ha egyáltalán a tűz használata is csak 400 ezer évvel ezelőttre tehető?

A leletek mérete is döbbenetesen kicsi, 2,8 mikron méretűig terjed. A legnagyobb darabok 3 centisek. A 2,8 mikronos méret meglehetősen furcsa, hiszen ilyen apró tárgy megalkotásához a készítőknek ismernie kellett volna a modern nanotechnológiát. Viszonyításképp - egy hajszál 100 mikron szélességű.

Anyagukat tekintve a spirálok rézből, molibdénből illetve volfrámból készültek. A nagyobbak rendszerint rézből, a kisebbek az utóbbi két anyag egyikéből, vagy azok ötvözetéből állnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy fejlett civilizáció lehetősége

A nanotechnológia ismerete magas szintű matematikai tudást követel meg, ráadásul a leletek formájuk részleteiben követik az aranymetszés szabályait, ami ugyancsak ezt feltételezné. De hogyan rendelkezhetett volna a több százezer évvel ezelőtt élt ember ilyen komoly matematikai ismeretekkel a masztodonok (mammutszerű állat) és a homo erectus idején?

A kutatókban egy kézenfekvő, ám már-már sci-fi filmekbe illő lehetőség fogalmazódott meg: egy korai, igen fejlett, de letűnt civilizáció létezéséé, melyre azonban nincsen konkrét bizonyíték.

Sokan azt állítják, a régészek a környéken végzett rakétatesztek maradványaira bukkantak mindössze, ám erre rácáfol a leletek kora, amelyet vizsgálatok során megállapítottak.

Dr. Johannes Fiebag, a leletek egykori fő vizsgálója.
Dr. Johannes Fiebag, a leletek egykori fő vizsgálója.

A leletek felszívódtak

Moszkvában, Helsinkiben és Szentpéterváron is vizsgálták a különös spirálokat, de mára sajnos megtorpant a kutatás, ugyanis a velük foglalkozó fő kutató, Dr. Johannes Fiebag 1999-ben elhunyt. A vizsgálat természetesen folytatódhatott volna, ám a tárgyak ezután szőrén-szálán eltűntek, csak felvételek maradtak róluk.

Ha mindezt a mozivásznon látnánk, gyaníthatnánk, hogy talán szándékosan rejthették el őket, vagy zárt ajtók mögött, az eredményeket titkosítva kutatják tovább az eredetüket. Azt is gondolhatnánk, esetleg kiderítettek valami medöbbentőt, amit nem akartak nyilvánosságra hozni. Az igazságot azonban nem lehet tudni. Remélhetőleg még előkerülnek, és a nagy nyilvánosság előtt is lerántják a leplet az urali oopart spirálokról.

Ezt is szeretjük