2 millió éves evőeszközök: a tudósok rájöttek, mit ettek kőgolyókkal az őseink
Számos rejtélyes kőgolyó került elő a világon. A kutatók rájöttek, hogy őseink evőeszközként használták őket.

kogolyok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha egy napra elvennék az embertől a kést, a villát és a kanalat, és csak pár ökölnyi méretű golyót kapna helyettük, nem lenne könnyű dolga a falatozással. A 2 millió éve élt ember azonban a legmegfelelőbb evőeszközöket ismerhette ezekben.

Afrikai, ázsiai és európai ásatásokon is találtak már rejtélyes kőgolyókat, de csak évtizedek múltán derült fény, hogy egykor étkezéshez használhatták azokat.

A kőgolyók ősi evőeszközök voltak

Egy izraeli feltárás után érkezett el a fordulat, amikor is a Qesem-barlangban újabb harminc, dolomitból és mészkőből készített darab került elő. A barlang fontos lelőhely, mert még  200 ezer évvel ezelőttig is éltek ott emberek, akik számtalan kőeszközt hagytak maguk után.

A kőgolyók.
A kőgolyók.

A Tel Aviv-i Egyetem ősi, közel-keleti kultúrákkal foglalkozó tanszékének archeológusai megállapították, hogy az izraeli kőgolyók 2 millió évvel ezelőttről, az őskőkorból származhatnak. Az olaszországi Sapienza Egyetem kutatói pedig mikroszkopikus vizsgálat során olyan organikus nyomokat felfedeztek fel rajtuk, melyekből végül világossá vált, hogy a kőgolyókat állati csontok törésére, és a bennük lévő velő kikopogtatására használhatták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy további bizonyosságot nyerjenek, a kutatók kerestek néhány természetesen gömbölyded követ, és faragóeszközök segítségével készítettek is párat, majd kipróbálták a technikát: működött, és különösen a megmunkált golyókkal találták eredményesnek azt.

Érdekes a másodlagos felfedezés is, miszerint a Qesem-barlang későbbi lakói egyfajta használtcikkekként vihették barlangjukba a kőgolyókat. Erre a felszínükre rakódott gyöngyházszerű rétegből következtettek. Az ugyanis csak másutt kerülhetett rájuk, mivel a többi, azonos barlangban talált kőeszközt nem fedte ilyen réteg.

Ősi hangszerek

Hihetetlen, de már 43 ezer évvel ezelőtt is készítettek fuvolát: képeken a legrégibb ismert hangszerek.

Ezt is szeretjük