18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

4800 éve öleli kisbabáját: a régészek is meghatódtak a látványtól
A megható kőkori lelet Tajvan területén került elő.

régészet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Régészeti ásatások közben sokféle leletre bukkantak már. Használati eszközök, túlvilági útra kísérő tárgyak, személyes holmik őrzik rendhagyó időkapszulákként a múltat, és mutatják be az akár több ezer éve a sírokban nyugvókat.

Tajvanon mindeközben olyasmire bukkantak egy ősi sírban, amire valószínűleg egyetlen régész sem számított volna. Az anyai szeretet volt az: anya és gyermeke 4800 éve ölelkező maradványait találták meg egy közös sírban.

4800 éve öleli gyermekét

A Tajvani Nemzeti Tudományos Múzeum szakemberei Tajvan nyugati partjának 10 km-es szakaszát tárták fel Chu Whei-Lee archeológus vezetésével, ahol több ezer éve An-ho faluja lehetett.

A jelölt területen élt a dapenkeng nép.
A jelölt területen élt a dapenkeng nép.

A faluban a dapenkeng nép élhetett nagy többségben időszámításunk előtt a 3. évezredig. Ezután elvándoroltak Délkelet-Ázsiába és Óceánia felé, magukkal víve kultúrájukat és nyelvüket: ők használták először az ausztronéz nyelvet. A dapenkengek voltak Tajvan első mezőgazdászai, akik mintegy ötezer éve érkeztek oda Kína déli és délkeleti részéről. A dapenkeng nép karcolt mintás agyagedényeket használt, és kőből készült vésőket, eszközöket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A megható leletet tehát a dapenkengek ősi területén találták az ott feltárt 48 sír egyikében. A kőkorszaki sírok közül ötben gyermekek maradványai voltak, a szóban forgó közös sírban pedig nemcsak egy babát, hanem édesanyját is megtalálták, aki 4800 éve öleli gyermekét.

Nem egyértelmű, hogyan halhattak meg, de a régészek szerint szeretteik háza alá temethették őket. Az anya 160 centi lehetett, a bébi pedig körülbelül 50 cm.

kep1

 A régészeket mélyen meghatotta a lelet, ugyanis az anya koponyája a baba felé fordult, kvázi, gyermekére pillantva feküdt a sírban. Az is felkeltette a szakértők figyelmét, hogy ellentétben a többi ember maradványaival, akik arccal lefelé voltak a sírokban, anyát és gyermekét a hátára fektetve temették el.

Valóban kivételes régészeti lelet, mely ismét az bizonyítja, hogy évezredek ide vagy oda, az ember mit sem változott, és napjaink édesanyáinak szeretete is ugyanaz a mélységes szeretet, amit a kőkori anyák éreztek gyermekeik iránt.

Elképesztő állapotban volt a perui múmia

A jégbe fagyott inka lányról mozgóképes rekonstrukció készült.

Ezt is szeretjük