Hihetetlen látvány a 400 ezer éves kőerdő Oroszországban: ősi lények lenyomatait őrzi
Az orosz kőerdő nemcsak látványos, de régi titkokat is őriz.

lena-pillerei
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A messzi Jakutföldön, Oroszországban magaslik egy erdő, mely más, mint a többi: fák helyett tekintélyes sziklapillérek sűrűje alkotja.

Az égbe szökő sziklapillérek, a lénai oszlopok pazar látványt nyújtanak, emellett történelmi, archeológiai értéket is képviselnek.

A lénai oszlopok

A 100-150 méter magas sziklapillérek mintegy 80-100 kilométer hosszan kísérik a Léna folyót, annak középső szakaszán. A különös kőerdő 868 hektáron terül el.

e

Hogyan alkothatott ilyen fantasztikus sziklákat a természet? Egyrészt a Léna folyó eróziós munkájában, nagyrészt viszont a szélsőségesen kontinentális éghajlatban rejlik a válasz.

Körülbelül 500 millió évvel ezelőtt, a kambrium korban a tengeri üledékből karbonátos kőzetek, mészkő keletkezett, majd 2 millió éve folyóvízi üledék rakódott rá. 400 ezer éve földkéreg-mozgások miatt a terület megemelkedett, ami töréseket okozott, melyekbe folyók hatoltak be, részint a Léna is.

Mivel egy éven belül akár 100 fokos hőmérsékletkülönbség is előfordul, a szélsőséges hőmérséklet-ingadozás következtében a sziklafalból kiváló darabok egyre eltávolodtak, és oszlopos jelleget kaptak. Ennek köszönhetők a terület jellegzetes, oszlopos sziklaformái.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jelentős lelőhely

Az 500 millió éves kőrengeteg nemcsak geológiai szempontból érdekes, hanem archeológiai lelőhelyként is. A kőerdő rendhagyó természetismeret-könyvként mesél az élővilág és az emberiség hajnaláról.

Megszámlálhatatlan fosszília őrzi, milyen volt élővilágunk kialakulása hajnalán. Ősi növények és állatok fosszíliáira - például trilobita és archaeocyatha fosszíliákra - bukkantak, melyek zömében a felszínre került alsó-kambriumi üledékes kőzetből származnak. Mamutcsontvázak ugyancsak kerültek már elő a területen, ahogy gyapjas orrszarvú, lófélék, sztyeppei bölény és rénszarvas maradványok is, mind a pleisztocén korból. A terület élővilága ma is gazdag.

fossz

A hely koránál fogva az emberiség történetének igen korai, misztikus nyomait is magában rejti. Számos, állati- és emberi alakokat is felsorakoztató barlangrajzot fedeztek már fel a területen. Kutatók egyébként korai eszközöket, illetve néhány kőkört is találtak itt, melyek kezdetleges lakóhelyek lehettek.

a

A kőerdő a világ egy olyan különleges pontja, ahol a formálódó természet és a korai, épp csak kibontakozóban lévő emberiség útja találkozott. A helyet különlegessége révén kíváncsi kutatók és turisták egyaránt látogatják, néhány éve, 2012 óta pedig a Lénai Oszlopok Természeti Parkot világörökség részeként tartják számon. Vitathatatlan, hogy nem is méltatlanul.

8 víz rejtélyes története

A Feneketlen-tóról, a Gyilkos-tóról, a Medve-tóról és a Fertő-tóról is érdekes legendák élnek: képes összeállításunkban ezekről tudhatsz meg többet.

Ezt is szeretjük