12 méteres oszlopok állnak ki a tengerből - Nem ember építette őket
Lenyűgöző látvány Észak-Írország partjainál.

oriasok-utja-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az észak-írországi Antrim megye Atlanti-óceánnal határos részén húzódik egy igazán különleges partszakasz, melyet Giant's Causeway-nek, vagyis Óriások útjának hívnak.

A legenda szerint az átlag 12, de helyenként akár a 28 méter magasságot is elérő, durván 40 ezer bazaltoszlopból álló út óriások keze munkája.

Óriások útja - Észak-Írország

A Bushmills városától három kilométerre északra fekvő Óriások útja egymáshoz szorosan illeszkedő, többnyire hatszögletű kőtömbökből áll - de akadnak köztük négy-, öt-, hét- és nyolcszögűek is. A geológusok szerint az Óriások útja mintegy hatvanmillió évvel ezelőtt keletkezett, vulkáni aktivitásnak köszönhetően.

oriasok-utja
Fotó: Flickr/Stefan Klopp

Amikor a kiömlő vulkáni láva hűlni, majd zsugorodni kezdett, repedések keletkeztek a felszínén. A felszínen kialakuló, jellegzetes méhsejtmintázat az egyenletes hűlés és repedések eredménye. Ez a minta a folyamatos hűlés hatására változatlan formában hatolt a mélyebb rétegek irányába, így létrehozva az óriási, poligon hasábokat. Az Óriások útját 1986-ban - Észak-Írországban egyedülállóként - az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította.

Finn Mac Cool legendája

Bár a tudományos megközelítés is izgalmas, az Óriások útját számos legenda övezi. Az egyik - talán legromantikusabb - történet szerint az óriás harcos, Finn Mac Cool építette a tengeri utat a skóciai Isle of Staffa partjaiig, melyen szerelméhez juthatott el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy másik legenda, mely szintén az ő nevéhez fűződik, már harcosabb oldalról közelít. E szerint is a skót partokig tartott az út kezdetben, ám Finn Mac Cool nem kedveséhez, sokkal inkább ellenségéhez, a skót Finn Gall Hebridákon lévő erődjéhez szeretett volna eljutni rajta. A hosszú kőcölöpöket százával verte le a tengerfenékre, ám, miután elkészült az út, még hazatért, hogy pihenjen egyet a csata előtt. A skót óriás azonban megelőzte, és a frissen elkészült tengeri úton át maga ment Staffától Írországig. Meg is találta alvó ellenfelét, ám az ír óriás felesége elhitette vele, hogy nem Finn Mac Coolt, csak annak kisfiát látja édesdeden szenderegni. Finn Gall annyira megrettent a látványtól - ha ekkora a fiú, mekkora lehet az apja?! -, hogy visszamenekült Skóciába, maga mögött pedig felszaggatta a tengeri utat.

A sokszögletű oszlopok mellett egyébként jó néhány más alakzat is található az ír partoknál, melyek még tovább erősítik a legendát. Ilyen többek között az Óriás csizmája, az Óriás szeme vagy az Óriások hárfája is.

Kiemelt kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük