Valós történeten alapul az Ördögűző - Hogy dolgoznak a gonosz üldözői az életben?
Láttad a filmet? Eddig talán nem hitted volna, de a sztori nem teljesen kitaláció.

biblia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1973-as többszörös Oscar-díjas film, Az ördögűző széles körben ismert alkotás, ám azt kevesen sejtik, hogy valós eseményeken alapuló történetről van szó.

Az ördögűző alapjául szolgáló eset az első, a Vatikán által is elismert ördögűzési eset volt. Egy marylandi, német-lutheránus családba született, magányos kisfiúról vélték úgy a negyvenes években, hogy megszállta az ördög. Rémisztő cselekedetei a nagymama halála után kezdődtek. A szülők kétségbeestek, és végül eljutottak arra a pontra, hogy egyházi segítséghez folyamodjanak. A fiú ekkor még erősebben produkálta tüneteit. A filmbéli atyát egy második világháborús veteránról, William Bowden atyáról mintázták.

Ördögűzés a Bibliában

Az exorcizmus vagy ördögűzés fogalmával már a Bibliában, az Újszövetségben is találkozni Jézus csodatételei sorában. E feljegyzések nyomán a  démoni megszállás a keresztény hitrendszer része lett. Ma is végeznek ördögűzéseket a katolikus, a keleti ortodox és néhány protestáns felekezetben. Ördögűzéseket sajnos kuruzslók is végeztek és végeznek ma is.

Ugyan a tudomány a hiedelmeken valamelyest felülkerekedett a felvilágosodás időszakától fogva, a tudományos ismeretek gyarapodásával sem veszett nyoma teljesen a gonosz általi megszállottság létezésében való hitnek.  Amikor pedig 1973-ban filmvászonra került Az ördögűző, az ördögűzés gyakorlata ismét szélesebb körben témává vált.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan dolgoznak az ördögűzők?

A Biblia szerint Jézus azt mondta a tanítványainak, hogy űzzék ki a gonoszt az emberekből az ő nevében, és vigyék tovább az ördögűzés tevékenységét. A kereszténységben az ördögűzéseket valóban Jézus nevében végzik, Krisztus erejét használva.

Az ördögűzést, ha keresztény felekezetben történik, pap végzi, imák és speciális szöveg elmondásával. Vannak kis- és nagy exorcizmusok. A kis szertartásokat általában imák, böjt és gyónás teszi, a nagy pedig a filmekből is ismeretes jellegű szertartás.

Az ördögűzőt más néven exorcistának is nevezik. A cselekménysorozat eszközei a szentelt víz, a kereszt és a keresztvetés, de az ördögűző meg is érintheti vagy megfoghatja a megszállott kezét. Az ördögűző pap miseruhát és stólát visel az exorcizmus alatt.

Az ördögűzés szabályait a katolikus egyház fektette le 1999-ben, 1614-es feljegyzések alapján. E szerint a forrás szerint definiálták a megszállott személyt is: idegen, ismeretlen nyelven mond szavakat, emberfeletti ereje van, irtózik a vallási szimbólumoktól, és olyan dolgokról tud, amelyekről elvileg nem tudhatna, mert távoliak vagy rejtettek.

Ha fel is merült a gyanú, hogy valaki megszállott, engedély nélkül nem lehet rajta ördögűzést végezni a katolikus szabályok szerint. Mindenekelőtt orvosi vizsgálatra kell sort keríteni. Ha az orvos nem talál magyarázatot a páciens viselkedésére, akkor a pap a megyéspüspöknél kezdeményezheti az exorcizmust. Ezután elbírálják, hogy szükséges-e az ördögűzés, és kijelölik a személyt, aki elvégezheti.

A katolikus rendszer szerint elméletileg minden egyes egyházmegyének lennie kellene egy ördögűzőjének, de a gyakorlatban ez nem általános. 2014-ben a Szentszék elismerte a Nemzetközi Ördögűzők  Társaságát, mely 250 ördögűzésre jogosult papból áll. Nagy exorcizmust csak püspök vagy a megyéspüspök által kijelölt és felhatalmazott igen magasan képzett pap végezhet.

Az ördögűzés menete

Az az ember, akit ördögűzésnek vetnek alá, rendszerint nincs tudatában gonosz viselkedésének.  Ugyan előfordulhat, hogy le is fogják, akin elvégzik a szertartást, fizikai bántalmazás nem éri őket. Az exorcista csak szavakkal és gesztusokkal lép fel a megszálló ördögi erővel szemben.

A pap először imádkozik Istenhez, hogy szabadítsa meg az illető embert a megszálló gonosztól, utána pedig, a parancsnak nevezett szakaszban mintegy felszólítja a gonoszt, hogy távozzon az ördögűzésnek alávetett ember testéből. Végül hálaadó imát mond. A gonosztól való megszabadítás alapvetően egy pozitív tevékenység az ördögűzők szemében, a megszállott pedig számukra egy gyógyításra szoruló beteg.

Egy tragikus eset

A fiatal német lányról, Anneliese Michelről is úgy tartották, hogy megszállta a gonosz, de sajnos ördögűző közbelépésével sem sikerült rajta segíteni. Korábbi cikkünkben elolvashatod igaz történetét, és meghallgathatod a borzongató hangfelvételt is, melyet ördögűzése során rögzítettek.

Ezt is szeretjük