Ez az ördög szimbóluma
Tényleg ártó hatású?
A pentagramot sokan az ördög jelének tartják, pedig más jelentései is vannak, és az sem mindegy, merre áll. Tudd meg, mit jelent.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hagyományos szimbólumértelmezés szerint a lefelé mutató ötágú csillag az ördög szimbóluma. Lidérclábnak vagy boszorkányszögnek is nevezik. Eszerint a felfelé mutató pentagrammal szemben, mely az egységre törekvést szimbolizálja, azt, hogy az ember saját kettősségét akarja legyőzni, a lefelé mutató a viszály jelképe.

A felfelé mutató két csúcs az egység elvesztését, a kettészakadást, az ellentmondásokat jelképezi. Ezért az egységet felborító ördögöt két szarvval ábrázolják, melynek felfelé mutató hegyében a megfordított ötágú csillag ismerhető fel. Az ördög görög neve a görög diabolosz igéből ered, amelynek jelentése: szétszórni.

Kettős jelentés

Az ötágú csillag kettős jelentésének értelmezéséhez bizonyára hozzájárult az is, hogy a pentagramot a mágia világában igen erőteljes jelnek tartják, amelynek segítségével varázsolni és igézni lehet. Lángoló csillagnak nevezik, amely a hatalom szimbóluma, és amelynek engedelmeskednek az elemi lények és a természet szellemei.

Védelem

Ezért testesíti meg a szellem uralmát a négy elem felett, de védőszimbólum is, mert a közepébe állva a mágust varázslás közben semmiféle idegen erő nem képes hatalmába keríteni.

Ez alapján - asztrológiai nézőpontból - valójában minden ember védve lenne a gonosz ellen, mivel a Vénusz nyolc év alatt ötször kerül a Föld közelébe, így védőpajzsként újabb és újabb ötágú csillagokat rajzol bolygónk köré.

Ám mivel a Vénusznak a Földdel ellentétben nincsenek szökőnapjai, az ötödik együttállás két nappal eltolódik, ezért az ötágú csillag nem teljesen zárt. Goethe felidézte az apró rést, amelyen keresztül a gonosz a világba került. Így jutott be Mefisztó pudli képében Faust dolgozószobájába, hiába védte azt a tudós ajtajára festett pentagram - hiszen a csillag nem volt pontos.

Az ember

Az ötágú csillag azonban azt is jelenti, hogy az ember két lábbal áll a földön, fejét pedig az égre emeli. Emellett szemlélteti a hermetikus törvényt is, mely szerint a makrokozmosz ugyanolyan, mint a mikrokozmosz. Minden ötágú csillag közepén található egy ötszög, amelybe megintcsak beleillik egy ötágú csillag.

Aki szellemében azonosítja magát az ötágú csillaggal, a saját valóján túlra is kiterjesztheti az érzékelését, így az ötágú csillag a kozmikus egészbe illő ember szimbólumává válik.

Cikkünk Hajo Banzhaf A számok szimbolikája és jelentése című könyvének segítségével készült.

Hajo Banzhaf gazdagon illusztrált könyvében részletesen feltárja a számok jelentését 0-tól 22-ig. Kitér minden fontos forrásra a Bibliától kezdve, a Tarot-t, az alkímiát és a szakrális építészetet érintve egészen az ókori filozófiáig és a modern mélypszichológiáig. Magyarázatot ad többek közt arra, miért számít szent számnak a hármas és a hetes, és szerencsétlennek a 13-as.

Kiadja a Bioenergetic Kiadó.
Ára 3600 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük