Az ölelés 3 gyógyító hatása: így hat a szervezetedre, ha 20 másodpercig átkarolnak
Egy ölelésben sok minden van, de azt kevesen hinnék, hogy a szervezetre is jótékonyan hat.

GettyImages-532758387
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok-sok helyzet adódik, amikor az emberek ölelkeznek. Így tesznek, ha a szeretetüket fejezik ki, vagy amikor szomorúak, boldogok, vigasztalnak, vagy éppen együtt örülnek.

Az ölelés az ember lényének a mélyről fakadó igénye, amelyet teste és lelke egyaránt kíván. Nem véletlen, hogy a tudomány emberei számára is olyan izgalmas kutatni a hatásait.

Az ölelés 3 jótékony hatása

Azt mindenki tudja, hogy ölelni és ölelve lenni jó, de azt kevesen, hogy miért: ennek nem egyszerűen lelki, emocionális okai vannak.

Susanna Newsonen író és filozófus, a Psychology Today egyik közkedvelt szerzője a témában írt cikkében rávilágít a tényre, hogy miközben kellemes érzések öntik el azt, aki ölel, és akit ölelnek, testében is pozitív folyamatok mennek végbe. Ez a tevékenység hatására felszabaduló oxitocin hormonnak köszönhető. Ezt a hormont szeretethormonnak is szokták nevezni, mert szerepe van a társas kapcsolatok kialakításában, a párválasztásban, a rokoni kötődésben vagy az anyaság érzésének kialakulásában. Az oxitocin kellemes érzetet kelt, ami kedvező élettani hatásainak tudható be.

Csökkenti a vérnyomást, ezáltal nyugtat, és oldja a szorongást. Csökkenti a stresszhormon, azaz a kortizol termelődését. Végül pedig pozitív érzelmeket ébreszt azáltal, hogy elősegíti a szerotonin, vagyis a boldogsághormon képződését.

Maxold ki az ölelés jó hatását!

Mivel minden sorolt előnye jót tesz a szervezetnek, nemcsak szerencsés, de hasznos is, ha az ember életében minél több szeretetteljes, örömteli ölelés van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Talán kissé furcsa egy ilyen bensőséges helyzetbe tudatosságot vinni, de érdemes más szemmel nézni, gyógyító erőként is szemlélni az öleléseket, és a saját, illetve az ölelőpartner egészsége érdekében kihozni belőlük a legtöbbet.

Jó, ha közben az ember igyekszik kizárni a külvilágot, és fókuszál. Fokozza a hatást, ha valaki minél szorosabban öleli a másik embert. Továbbá az is hasznos, ha az ölelés minél hosszabb: az az ideális, ha egy ölelés legalább 5, de legjobb, ha 20 másodpercig tart. Erre a Németországi Egyetem kutatói mutattak rá 159 fős kísérletükben.

Egy másik, szintén érdekes kutatásban, amelyet a Carnegie Mellon és a Virginiai Egyetem szakértői végeztek több mint 400 felnőtt bevonásával, azt találták, hogy az ölelés csökkentheti annak esélyét, hogy valaki megbetegszik. Azok, akik többször ölelkeztek, nagyobb eredményeik szerint kisebb valószínűséggel betegedtek meg, és akik mégis, azoknak kevésbé voltak súlyos tüneteik. A véletlen műve lehet? Talán igen, talán nem. Mindenesetre érdemes gyakran és hosszasan ölelkezni.

Szorongásoldó jóga

Nemcsak az ölelés, a jóga is jól hat a testre és a lélekre: nézd meg következő cikkünket, melyben szorongásoldó pózokat mutatunk.

Ezt is szeretjük