Ez a nyugat-afrikai pókisten inspirálhatta a Marvel-karaktert: Kwaku Anansi volt az első Pókember
A pókisten és a filmkarakter között sok az észrevehető hasonlóság.

GettyImages-1165735224
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1962-t írtak, amikor Stan Lee és Steve Ditko közösen formált szuperhőskaraktere, Pókember először szerepelt az Amazing Fantasy című amerikai képregénysorozatban.

Azóta megannyi képregény, könyv, sorozat és film készült a közkedvelt figurával, ám bármilyen ismert is, azt a legnagyobb Marvel-rajongók közül is kevesen tudják, hogy Pókember ihletője egy nyugat-afrikai pókisten, Anansi volt.

A Pókember ihletője

Akik azonban az afrikai folklórban és a képregények világában egyaránt jártasak, jól láthatják, hogy Anansi és a szuperhős története rengeteg párhuzamot mutat. Az emberszerű pók mint hőskarakter megjelenítése önmagában is beszédes. Az afrikai kultúrában ismert Anansi ugyancsak pókfonala és fondorlatossága segítségével húzza csőbe ellenségeit, akárcsak Peter Parker, aki egy csípés által lesz képes függőleges felületekre mászni és pókfonalat kibocsátani, majd e tulajdonságai lesznek a fegyvere a gonosz elleni harcban. Belső vonásaik szintén stimmelnek, hiszen a sikerük legfőképp a fondorlatosságukban rejlik.

Az Anansi és a Pókember közötti párhuzamra maga a 2003-as A csodálatos Pókember sorozat ad bizonyítékot, melyben Ezekiel Sims kijelenti, hogy Kwaku Anansi volt az első Pókember.

Kicsoda pontosan Anansi?

A pókisten, pontosabban Kwaku Anansi gyökerei Nyugat-Afrikába, Ghánába nyúlnak vissza. Neve az afrikai Akan szóból származik, ami annyit tesz: pók. Megjelenítése még a kontinensen belül is változatos, de Ghánában nyolclábú emberként ábrázolják. Családja is van: az anyja Asase Ya, de felesége és három gyermeke is van.

Az afrikai istent a róla szóló történetekben rendszerint hős személyiségként, trükkös figuraként festik le, aki szellemességével és ravaszságával még a legfélelmetesebb ellenfeleket is képes legyőzni. Az egyik mesében Anansi csapdába ejt egy különösen heves leopárdot úgy, hogy csapdaként egy lyukat ás a nagymacskának, majd a mancsát a pókhálóival köti össze.

Anansinak esküdt ellensége is volt a mesékben. A csótánnyal, aki története szerint a szomszédjában lakott, azért lettek ellenségek, mert a csótány kertjében álló kókuszpálma néhány ága átlógott a pókisten kertjébe. Mivel ő levágta erről a terméseket, a fa tulajdonosa felbőszült, és elhatározta, bosszút áll Anansin. Mielőtt a pók prédikációra készült, felesége kimosta az ünneplőjét, amit a kerítés mellé akasztott szárítani. Mivel azonban a ruha átlógott a csótány kertjébe, ő levágta annak a felét. Attól fogva örök ellenségekké váltak.

Így került az afrikai isten Amerikába

A transzatlanti rabszolga-kereskedelem révén rengeteg fekete elszakadt hazájától, ily módon pedig hagyományaikat is magukkal vitték, így Anansi történetét is, mely szájról szájra terjedt tovább. A terjedésben a tengerészek is segítettek, mert ők hazatérvén tovább mondták őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Anansi nem egyedül "indult útnak" Afrikából. A ghánai pókisten figurájához nagyon hasonló egy trükkös nyúl karaktere, mely a dél- és közép-afrikai bantu népek körében volt népszerű. Az ugyancsak kicsi, de ügyes hős, Br'er Nyúl, Anansihoz hasonló figura volt, és ugyancsak előbb népmesei , később irodalmi alak lett. Javarészt Joel Chandler Harris, a Rémusz bácsi meséi szezője jegyezte a történeteit a 19-20. század fordulóján.

Anansi alakja szintén több helyütt felbukkan az amerikai irodalomban. Néhány példát sorolunk. Martha Warrens néprajzkutató gyűjteménybe foglalta történeteit. Neil Galman az American Gods című regényében hasonló hangzású Mr. Nancy néven jelenik meg, illetve ugyanez a szerző az Anansi Boys című írásában azt meséli el, hogyan ismerik fel egymást a pókisten gyerekei, és miként fedezik fel örökségüket. Anansi alakja Larry Niven és Steven Barnes sci-fi-írókat is megihlette a The Descent of Anansi című regényben.

Rajzfilmkvíz

Szereted a régi, retró meséket? Akkor töltsd ki a következő kvízt, aminek a kérdései egy-egy részletre, szereplőre térnek ki.

Borítókép: wikipedia.org/DrRC; wikipedia.org/Biblioteca Juvenil Mayaguez.

Getty Images.

Ezt is szeretjük