Jó kislányoknak nem terem babér!
Leszámolás a megfelelési vággyal
Áldozatvállalás, súlyos terhek cipelése, korlátozott akarat, szorongás. Ha ismerős, itt az ideje, hogy változtass!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hivatásunkban előbbre akarunk jutni, ugyanakkor mindenkinek a kedvében szeretnénk járni.

Ezzel a dilemmával mi, nők küszködünk a legtöbbet. És inkább alkalmazkodunk, nehogy véleményünk mások nemtetszését váltsa ki. Kétségtelen, ezáltal valahol elakad az egyéniség. Az alábbiakban arról olvashatsz, mi rejtőzik ezen viselkedés mögött, és miért éri meg sokkal jobban önmagunkat adni, mint örökösen alkalmazkodni.

Az egyéniség érvényesítése

A nők többsége tudja, hogy munkája során egyéniségének érvényre juttatása eredményesebb, mint az alkalmazkodás. Elvileg így van. A gyakorlatban azonban sokan inkább hallgatásba burkolóznak.

Vajon miért? Mert magukat és ötleteiket úgy akarják érvényesíteni, hogy közben ne lépjenek mások lábára. Ez fából vaskarika, más szavakkal teljességgel lehetetlen. Sok nő attól fél, hogy ellenségekre tesz szert. Ezért minden oldalról bebiztosítják magukat, és különböző helyzetekben egészen más álláspontokat helyeznek előtérbe. Egy tipikus példa, melyhez hasonlót már valószínűleg te is átéltél. A munkatársak körében az egyik kolleganő előhoz egy témát, melyhez a másiknak lenne némi hozzászólnivalója, ám ehelyett csak jóindulatúan bólogat. Magánemberként, a dolgozói kollektíván kívül azonban ilyen esetekben rögtön hangosan reagálnál: kritikával és ötletekkel. Ilyenkor rendszerint jobban megengedjük magunknak, hogy megnyilvánulásunk olyan legyen, amilyenek mi magunk is vagyunk valójában.

A „jó kislány” szerepe

Miért olyan gyakran és vajon miért olyan szívesen "jó kislányok" a nők?

Lehet, hogy ez a fajta alkalmazkodás egy ósdi berögződés? Hát nem sokkal szemtelenebbek és jobban érvényesülők a nők manapság? Néhányan igen, a többség azonban még csak úton van efelé. Az alkalmazkodás fő okait a '60-as és '70-es évek neveltetésében látják a pszichológusok. Tudat alatt a legtöbb nő a "Légy merész és mosolyogj"-féle anyai intelmeket raktározta el magában, ami alól esetenként a mozgalmas '68-as évben felcseperedők kivételek. A döntő pillanatban még szavakat sem találnak, hiszen a "dacosságot" nem tanulták meg. Persze tudják, mi mindent mondhattak volna, és emiatt frusztráltnak érzik magukat. Ezért jobb, ha rögtön egyéniségedhez illően reagálsz.

A személyiség nyomában

Melyek a legjobb, és melyek a feltehetően legrosszabb tulajdonságaink? Aki a személyiségét le tudja írni, többnyire két-három jellemvonást kapásból fel tud sorolni. Utána már nehezebben megy.
Szánd rá tehát az időt, gondold át, kérdezz meg másokat, és utána írd fel a következőket:

  • Hogyan viselkedem a hivatásomban, illetve magánemberként?
  • Milyen voltam régebben?

Sok magatartásformát begyakorlunk, utánzunk a szülőktől, testvérektől, barátoktól, tanároktól, kollégáktól, a partnerünktől. A személyiség többnyire eredetiséget, természetességet jelent. Persze ilyen messzire nem kell visszanyúlni. Az alapot kétségtelenül a gének adják, a személyiséghez azonban az is hozzátartozik, ahogyan mi magunk alakítjuk az alapvető jellemvonásokat. A '70-es években a tudósok még a tisztamiliő-teóriát vallották, vagyis azt, hogy a neveltetésen múlik minden, és az örökletes tulajdonságok semmit sem befolyásolnak. Tehát jelenlegi állapotodat nyugodtan szemügyre veheted, és elgondolkodhatsz azon, miben vagy igazán jó, mit nem tartasz rossznak, mi zavaró és miért. Fontold meg, mely régebbi tulajdonságaidat szeretnéd újból visszanyerni, és egyáltalán hogyan veszítetted el őket.

A megoldásokra koncentráló munkatárs az igazi érték

Az egyéniség kifejezése az alkalmazkodással ellentétben hasznodra válik. Az efféle tapasztalatokból az következik, hogy aki folyton visszahúzódó, mert attól tart, hogy mások haragját magára zúdítja, az kollégái szemében nem sok hozzáértésről tesz bizonyságot, és végül azok közé sorolják majd, akik semmire sem képesek. Aki sikeres akar lenni, meg kell mutatnia, mi rejlik benne. Természetesen vállalva a veszélyt, hogy néha nem lesz igaza, vagy munkahelyének harmóniáját kockáztatja. Nem szabad véka alá rejteni semmilyen kritikát vagy kifogást, sem lenyelni az okos ellenérveket a kollektíva békéjének kedvéért. Megéri önmagadat adni. Az egyéniséggel bíró munkaerő manapság a legkeresettebb árucikk.

Szaktudás is szükséges

Kizárólag az egyéniség nem vezet csodával határos módon a sikerhez. Szaktudás nélkül semmi nem megy. Az egyéniség a szakmai hozzáértést kiegészíti, de nem helyettesíti. E kettő bevetése alapozza meg a karriert. Fontos, hogy ne rejtsd véka alá személyiséged, és hogy kiállj igazadért. De ugyanakkor meg kell hallgatnod másokat is, hiszen nekik is érvényesíteniük kell az ő egyéniségüket. Egyszóval: az érvényesülés ne jelentse mások elnyomását. Párosítsd természeted a szaktudásodhoz, és tisztelet lesz a jutalmad.

Ha szeretnél még több női személyiséggel kapcsolatos vagy ezoterikus témákkal foglalkozó cikket olvasni, akkor mindenképpen látogass el az InforMed oldalára!

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • horoszkóp
  • aszcendens

Miben vagy te a legjobb?

Ezt is szeretjük