17 ezer éve élt, de, ha a szemébe nézel, szinte megszólít: a Pataud-shelteri nő

Élethű rekonstrukciót készítettek a 17 ezer évvel ezelőtt élt nőről.

psh-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Délnyugat-Franciaországban, a Dordogne régióban bukkantak a Pataud-búvóhelyre - angolul Pataud Shelter -, mely 17-47 ezer évvel ezelőtt, a történelem előtti időszakban szolgált menedékként lakóinak.

1930-ban a Pataud-búvóhelyet történelmileg fontos helyszínné avatta a francia kormány, 1953-tól pedig megkezdődtek a régészeti feltárások. A sziklamenedék rendkívül sokáig szolgált lakóhelyként: meghatározott koruk szerint több tízezer évnyi holmi maradványaira leltek odabent.

Találtak emberi csontokat is, így azét a 17 ezer éve élt nőét, akiről - ahogy a lentebb következő fotókon is látható - rendkívül élethű rekonstrukció készült. Idővel mind több kisebb helyiséget felfedeztek a sziklamenedék közvetlen környezetében.

A Pataud-búvóhely 1990 óta kiépített turistalátványosság.
A Pataud-búvóhely 1990 óta kiépített turistalátványosság.

A búvóhely a kilencvenes évek óta látogatható. A környékén a régészek érdekes sziklafaragványokra is bukkantak, például az időszámításunk előtt 20-35 ezer között sziklába vájt rénszarvasokra és a mintegy 21 ezer éves Pataud-shelteri Vénuszra.

Rénszarvas-faragvány és a Pataud-shelteri Vénusz.
Rénszarvas-faragvány és a Pataud-shelteri Vénusz.

Maga a búvóhely is rendkívül érdekes, de vitathatatlanul a legkülönlegesebb dolog szembenézni azzal, akinek a Pataud-búvóhely menedéket adott. Az ott élők egyike, a Pataud-shelteri nő mása élethű rekonstrukció formájában készült el.

A Pataud-shelteri nő

A teljes alakos rekonstrukció 2014-ben készült a feltehetőleg húszéves kora körül elhunyt fiatal nőről. Mint az a következő képeken is látható, a rekonstrukció alapos, a legkisebb részletekre is hangsúlyt helyező munka.

Ezt is szeretjük