Kinek a legnehezebb megbocsátani? A szakértő 7 tanácsa segít, hogy mégis sikerüljön
A megbocsátás akkor legnehezebb, ha magunknak kell megbocsátani.

GettyImages-1221887081
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár elvileg önmagunkkal szemben lehetnénk engedékenyek, magunknak igazán nehéz megbocsátani. Az különösen bonyolult helyzetben érezheti magát, akinek a lelkiismerete az átlagnál erősebben működik.

Amikor az embertől egy szerette, rokona, barátja kér bocsánatot, sokkal könnyebb neki azt mondani, nem haragszik a történtekért, fátylat rá, mint olyankor, amikor ő maga a ludas valamiben. Különös, hiszen ilyen esetekben más valakinek a rossz tettét, bántó mondatát kell maga mögé tennie, ráadásul csak remélheti, hogy a bocsánatkérés őszinte, és dolog nem történik meg még egyszer. Ha azonban saját magának kellene elnéznie, amit tett, nehezen lép túl rajta, bármennyire is biztos lehet abban, hogy valós a megbánása.

Nehéz megbocsátani magunknak

A lelkiismeret tehát nagy úr. Susanna Newsonen life coach, a pozitív pszichológia szakértője és több pszichológiai témájú könyv szerzője szerint hét dolog mégis segíthet, hogy könnyebb legyen megbocsátani magunknak.

1. Fogadd el, hogy bűnösnek érzed magad - Amíg tagadod, hogy rosszul érzed magad a történtek miatt, addig nem léphetsz tovább.

2. Fontos, hogy fogalmazol - Azt mondd, hogy bűnösnek/hibásnak érzem magam, és ne azt, hogy bűnös/hibás vagyok. Elengedhetetlen különbséget tenni.

3. Mondd, hogy sajnálom - Ha ezt mondod magadnak, és az embernek, akit megbántottál vagy rossz helyzetbe hoztál, könnyebben megbocsátasz magadnak is.

4. Emlékeztesd magad, hogy miért cselekedtél úgy, ahogy - Tudnod kell, hogy bármit is tettél, az adott helyzetben talán azt érezted a legjobbnak. Nem feltétlenül a rossz szándék vezérelt.

5. Tanulj és gyarapodj a hibád által - Gondold át a helyzetet, ha kell, újra és újra, és fogalmazd meg, mit tanultál belőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

6. Légy türelmes - Önmagunknak megbocsátani nehéz, és idő kell hozzá. Lépésenként fog sikerülni, így akár többször is végig kell pörgetned magadban a fenti pontok némelyikét.

7. Bocsáss meg magadnak - Nehéz? Nos, igen. Mégis muszáj: te is emberből vagy, és el kell fogadni, hogy az emberek olykor hibáznak. Ez veled is megtörtént, de innentől fogva igyekszel majd a jó utat járni.

A különbség nárcizmus és önszeretet között

Vékony a választóvonal, vagy hosszabb? Érdekes a kérdés: a két dolog közti különbségről szól a következő cikk.

Ezt is szeretjük